Kličko: Infrastruktura u Kijevu mogla bi se svake sekunde srušiti

Apel gradonačelnika glavnog grada u Davosu

17.01.2023. 07:43
  • Podijeli:
vitali klicko - reuters-63c64343921ed.webp Foto: Reuters

Infrastruktura u Kijevu mogla bi se svake sekunde urušiti dok sporadični ruski raketni napadi i ledene zimske temperature sve više pritišću lokalne vlasti, rekao je gradonačelnik ukrajinskog glavnog grada Vitali Kličko.

On i njegov brat Vladimir rekli su za Reuters da zapadni saveznici moraju ubrzati slanje protuzračnih sistemaa odbrane sposobnih za obaranje ruskih raketa.

Kijev optužuje Moskvu da gađa civile i ključnu infrastrukturu, čime ugrožava opskrbu električnom energijom, vodom i grijanjem. "Ne govorimo o kolapsu, ali mogao bi se dogoditi svake sekunde (jer) ruske rakete mogu uništiti našu važnu infrastrukturu u Kijevu", rekao je Vitalij, dodavši da energetski deficit u glavnom gradu trenutno iznosi 30 posto.

"Trenutno je u Ukrajini poprilično hladno te je život bez električne energije i grijanja gotovo nemoguć. Situacija je kritična. Borimo se kako bi preživjeli", rekao je Kličko na marginama godišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()