Kineski BDP u trećem tromjesečju porastao 3,9 posto

Riječ je o većem rastu ekonomske aktivnosti u Kini nego što se ranije očekivalo, ali prognoze za cijelu godinu nisu tako optimistične

Autor: UNA HR
24.10.2022. 18:11
  • Podijeli:
Šangaj_PIXABAY-1666607887740.webp Foto: Pixabay

Ekonomska aktivnost u Kini u trećem je ovogodišnjem tromjesečju porasla više nego što se očekivalo. 

Prema podacima koje su u ponedjeljak objavile vlasti u Pekingu, kineski je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao 3,9 posto u odnosu na isti period lani.

Očekuje se novo usporavanje

Analitičari Reutersa očekivali su da će kineski BDP u trećem kvartalu porasti nešto manje, 3,4 posto.

U drugom je tromjesečju stopa rasta kineskog BDP-a na godišnjoj razini iznosila samo 0,4 posto, dok je u prvom kvartalu rast iznosio 4,8 posto, pokazuju podaci kineske statistike.

Unatoč oporavku u ljetnim mjesecima, analitičari očekuju da će u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju doći do novog usporavanja kineske privrede.

Osim posljedica koje je rat u Ukrajini nanio svjetskoj ekonomiji, razlog novog usporavanja kineske ekonomije stručnjaci vide i u kineskoj "politici nultog Covida", zbog koje se na svaku pojavu koronavirusa odgovara lockdownom u području u kojem se ta bolest pojavi. Time se smanjuje i ekonomska aktivnost u zemlji.

Jedna od najmanjih stopa rasta BDP-a u gotovo 50 godina

Aktualne prognoze govore da će Kina u ovoj godini ostvariti rast BDP-a od 3,2 posto. Ostvare li se te prognoze, to će biti znatno manje od očekivanja vlade u Pekingu, koja govori o gospodarskom rastu od 5,5 posto u 2022. godini.

Budući da je Kina desetljećima imala vrlo stope rasta gospodarske aktivnosti, koje su u pojedinim godinama bile i dvoznamenkaste, stopa rasta BDP-a kakvu u ovoj godini očekuju svjetski analitičari bila bi i jedna od najmanjih u Kini u gotovo pola stoljeća.

Druga po veličini svjetska ekonomija

Kineski je BDP lani porastao 8,1 posto. 

Kina je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo. S BDP-om koji je u 2020. godini, prema podacima Svjetske banke, iznosio više od 14,7 bilijuna američkih dolara, veću ekonomiju imao je samo SAD, čiji je BDP 2020. godine iznosio gotovo 21 bilijun USD.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()