Kim Jong Unovi hakeri mogu da čitaju vaš Gmail, a da vi o tome nemate pojma

Malver napada popularne internet pregledače Chrome i Edge u koje se instalira kao ekstenzija koju Gmail i AOL servisi ne mogu da detektuju

04.08.2022. 16:53
  • Podijeli:
sjeverna-severna-koreja-hak-blockchain-kriptovalute-shutterstock.jpg

Stručnjaci za cyber sigurnost nedavno su otkrili malver za koji niko nikada ranije nije znao ni vidio, a za čiji nastanak su zaslužni hakeri iz Sjeverne Koreje.

Oni taj virus koriste za čitanje i preuzimanje mejlova i poruka sa inficiranih Gmail i AOL naloga.

Malver, koji je dobio ime SHARPEXT, napada tako što u internet pregledače Chrome i Edge instalira ekstenzije koje pomenuti mejl servisi ne mogu da detektuju. Tako "parkiran", napada imejl naloge i čita sve čega se dokopa.

Ekstenzije se u pregledače instaliraju bez znanja korisnika, a za to koriste fišing (phishing) metode kako bi svoje mete motivisali da otvore neki inficirani dokument. Iako to do sada uglavnom nije bio slučaj, su akcije hakera u posljednje vrijeme sve češće i da bi malver uskoro mogla da "posjeti" obične korisnike interneta, piše Ars Technica.

Inače, virus je aktivan već godinu dana, a iza njega stoji grupa SharpTongue koju podržava vlada Sjeverne Koreje.

Meta hakera do sada nisu bili obični korisnici popularnih mail servisa, već organizacije i kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Južnoj Koreji, koje ili čija djelatnost imaju veze, prije svega, sa nuklearnim naoružanjem, ali i drugim stvarima koje Sjeverna Koreja smatra značajnim za za sopstvenu bezbjednost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()