Kao odgovor na aktivnosti SAD-a: Sjeverna Koreja izvela vježbu simuliranog taktičkog nuklearnog udara

U subotu ujutro lansirane su dvije strateške krstareće rakete dugog dometa “sa bojevim glavama koje imitiraju nuklearne”.

03.09.2023. 08:13
  • Podijeli:
severna koreja reuters-64f07b86b6969.webp Foto: Reuters

 Sjeverna Koreja izvela je vježbu simuliranog taktičkog nuklearnog udara kao odgovor na zajedničku vježbu SAD i Južne Koreje, javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Kako se navodi, u subotu ujutro lansirane su dvije strateške krstareće rakete dugog dometa “sa bojevim glavama koje imitiraju nuklearne”, a simulirano je uništavanje komandnih mjesta i aerodroma na teritoriji Južne Koreje.

Rakete su poletjele u sjeveroistočnom pravcu, preletjele 1.500 kilometara i nakon toga eksplodirale na unaprijed određenoj visini od 150 metara iznad „ciljeva”, prenosi Rojters.

KCNA navodi da je cilj vježbe bio da “upozori neprijatelje” da će zemlja biti spremna u slučaju nuklearnog rata. Pjongjang je saopštio da su “nepromišljenost i opasno sukobljavanj” koji su nedavno pokazali SAD i Južna Koreja dostigli nivo “bez presedana”.

Vojske SAD i Južne Koreje izvele su od 21. do 31. avgusta zajedničke vazdušne manevre, a u njima je učestvovalo oko 30 letjelica, među njima i B-1 bombarderi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()