Kako preživjeti u nahladnijem gradu na svijetu? "Obucite se kao kupus"

Slojevito se obući

16.01.2023. 06:30
  • Podijeli:
zima, snijeg, pixabay-639acfe8acc07.webp Foto: Pixabay

Temperature su ove sedmice u sibirskome Jakutsku pale na minus 50 Celzijevih stepeni tokom neuobičajeno dugoga hladnog razdoblja u gradu koji slovi kao najhladniji na svijetu.

Jakutsk je smješten oko 5000 km istočno od Moskve na permafrostu ruskoga Dalekog istoka, a stanovnicima toga rudarskog grada nije neuobičajeno na termometru vidjeti temperature ispod minus 40 stepeni.

"Protiv takve hladnoće se ne možete boriti. Ili se prilagodite i odijevate u skladu s vremenom ili ćete patiti", kaže je Anastasia Gruzdeva, koja je za izlazak van oko vrata omotala dva šala, na ruke stavila dva para rukavica, a na glavu nekoliko kapa i kapuljača.

"U gradu se hladnoća baš i ne osjeti u tolikoj mjeri. Ili ti se mozak na to pripremi", rekla je, izlazeći u grad obavijen ledenom maglom, piše Dnevnik.hr.

Druga stanovnica Jakutska, Nurgusun Starostina koja na tržnici prodaje smrznutu ribu, bez potrebe za frižiderom ili zamrzivačem, rekla je da nema posebnih tajni kako se nositi s hladnoćom. "Samo se treba toplo obući, slojevito, poput kupusa."

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()