Julian Assange pušten iz pritvora nakon što se nagodio s Amerikom

Osnivač WikiLeaksa

25.06.2024. 07:00
  • Podijeli:
julian assange reuters-667a4edf64247.webp Foto: Reuters

Julian Assange pušten je iz britanskog zatvora, navodi WikiLeaks, organizacija koju je on osnovao, a koja je na društvenim mrežama objavila njegovu snimku kako se u ponedjeljak navečer ukrcava na let koji je poletio iz Velike Britanije u londonskoj zračnoj luci Stansted.

Objava da je Assange na slobodi uslijedila je nedugo nakon što je objavljena vijest da se ove sedmice treba izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u dogovoru koji bi mu omogućio povratak kući u rodnu Australiju.

Američki tužitelji rekli su u sudskim dokumentima da je Assange (52) pristao priznati krivicu po jednoj tački optužnice za urotu za dobivanje i otkrivanje povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima u američkom okružnom sudu za Sjeverni Marijanski otok.

Assangeu bi presuda trebala biti izrečena na ročištu na otoku Saipan u Sjevernim Marijanskim otocima u srijedu u 9 sati po lokalnom vremenu (u utorak u 23 sata po GMT).
Prema dogovoru, koji mora odobriti sudac, vjerovatno će mu se uračunati pet godina koje je već odslužio i neće se suočiti s novom zatvorskom kaznom.

U pismu saveznom sudiji u okružnom sudu za Sjeverno Marijansko otočje, viši dužnosnik ministarstva pravosuđa rekao je da je poslan na Saipan zbog "blizine zemlje državljanstva optuženika". Dužnosnik je dodao da se očekuje da će Assange nakon završetka saslušanja otputovati u Australiju.

WikiLeaks je na X rekao da je Assange napustio zatvor Belmarsh u ponedjeljak ujutro, nakon 1.901 dana zatočeništva u njemu. Proveo je vrijeme, rekla je organizacija, "u ćeliji veličine 2x3 metra, izoliran 23 sata dnevno".

Assange je trebao biti ponovno sa svojom suprugom Stellom, koja je na X potvrdila da je "Julian slobodan!". Zahvalila je Assangeovim pristašama, rekavši "Riječi ne mogu izraziti našu neizmjernu zahvalnost VAMA - da VAMA, koji ste se godinama mobilizirali da ovo ostvarite".

U videu WikiLeaksa, Assange, koji izgleda zdravo odjeven u košulju i traperice s kratko ošišanom bijelom kosom, vidi se kako se penje stepenicama u avion.

WikiLeaks je 2010. objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku - najvećim sigurnosnim propustima te vrste u historiji američke vojske, zajedno s nizom diplomatskih depeša.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()