Jedva se diše: Velika zagađenost u New Delhiju

Zagađenost zraka i magla u ovoj indijskoj metropoli danas su dosta izraženiji nego prethodnih dana

10.01.2023. 08:33
  • Podijeli:
zagađenost-Njudelhi-63bc0f7a7a866.webp Foto: Anadolija

Danas je u New Delhiju, glavnom gradu Indije, zagađenost zraka prelazila 500 indeks kvalitete zraka (AQI), što znači "opasan" zrak.

Zagađenost zraka i magla u ovoj indijskoj metropoli danas su dosta izraženiji nego prethodnih dana.

Slično vrijeme traje od početka godine i pračeno je hladnoćama koje su ispod prosjećnih za ovaj mjesec, što dovodi i do smrzavanja osoba koje nemaju zadovoljavajući smještaj preko noći kada se temperatura približava nuli stepeni Celzijevih.

Prema podacima sa stranice "IQ Air" objavljenim popodne, najzagađeniji grad u svijetu je ubjedljivo New Delhi sa indeksom zagađenosti od 470. Potom slijedi pakistanski Lahore sa indeksom zagađenosti od 295, Wuhan u Kini 261, iračka prijestolnica Bagdad 229, što znači "veoma nezdrav" zrak, te u Hanou u Vijetnamu sa 182, što predstavlja "nezdrav" zrak.

Na sedmom mjestu liste se nalazi Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije sa indeksom zagađenosti od 179.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()