Izrael prisvojio 800 hektara zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali

Najveća akcija ove vrste u posljednjih nekoliko decenija

22.03.2024. 15:07
  • Podijeli:
zapadna obala reuters-6562f2cd7403e.webp Foto: Reuters

Izrael je najavio zapljenu 800 hektara zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali, što su aktivisti nazvali najvećom akcijom te vrste u posljednjih nekoliko decenija. Kako navodi Guardian, ovo pokazuje odlučnost Izraela da nastavi s izgradnjom naselja na Zapadnoj obali, uprkos rastućem međunarodnom protivljenju.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich proglasio je “državnom zemljom” područje u sjevernoj dolini Jordana, nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken stigao u Izrael na pregovore o ratu u Gazi.

Izraelska organizacija Peace Now navela je da je veličina zaplenjenog područja najveća od sporazuma iz Osla iz 1993. godine i da “2024. označava vrhunac u obimu proglašenja državnog zemljišta“.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i pojas Gaze u arapsko-izraelskom ratu 1967. godine.

“Dok ima onih u Izraelu i svijetu koji nastoje potkopati naše pravo na područje Judeje i Samarije i državu općenito, mi promovišemo naseljavanje kroz naporan rad i na strateški način u cijeloj zemlji”, rekao je Smotrich, koristeći Izraelski termin za Zapadnu obalu.

Naselja na palestinskim teritorijama su ilegalna prema međunarodnom pravu.

U međuvremenu se oglasilo palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova, navodeći da je to “nastavak istrebljenja i raseljavanja” Palestinaca iz njihove domovine, prenosi Reuters.

“Međunarodni neuspjeh da zaštiti naš narod je saučesništvo i pokriće za izraelsko izbjegavanje kazne“, dodaje se.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()