Izrael brutalno napao Siriju: U sinoćnjem granatiranju Alepa ubijeno 38 ljudi

Izraelska vojska je odbila komentar

29.03.2024. 07:10
  • Podijeli:
izrael_sirija_anadolija -658e63d51dfcc.webp Foto: Anadolija

U izraelskim napadima na grad Alep na sjeveru Sirije u petak rano ujutru ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet članova libanonske oružane grupe Hezbolah, izjavila su dva sigurnosna izvora.

Sirijsko ministarstvo odbrane saopćilo je ranije u petak da je jedan broj civila i vojnog osoblja ubijen nakon što su Izrael i militantne grupe pokrenule napade na Alep.

Izraelski zračni napadi gađali su nekoliko područja u Alepu oko 1:45 sati po lokalnom vremenu, navodi se u saopćenju ministarstva.

Zračni napadi su se poklopili s napadima dronovima iz Idliba i zapadnog ruralnog Alepa za koje je ministarstvo opisalo da su ih izvele "terorističke organizacije" ciljajući civile u Alepu i njegovoj okolini.

Međutim, ministarstvo nije spomenulo konkretan broj mrtvih niti pojasnilo da li su žrtve uzrokovane izraelskim zračnim napadima ili napadima militantnih grupa.
“Agresija je rezultirala mučeništvom i ranjavanjem jednog broja civila i vojnog osoblja i nanijela materijalne štete javnoj i privatnoj imovini”, navodi se u saopćenju.

Izraelska vojska je odbila komentar.

Od oktobra prošle godine, Izrael je eskalirao svoje udare na, kako kaže, baze militanata koje podržava Iran i Sirija. Također je pogodio protivzračnu odbranu sirijske vojske i neke sirijske snage.

Izrael je godinama izvodio takve napade u Siriji, gdje je utjecaj Teherana porastao otkako je počeo podržavati predsjednika Bashara al-Assada u građanskom ratu koji je počeo 2011. godine.

Borci saveznici Irana, uključujući Hezbolah, sada imaju vlast u ogromnim područjima istočne, južne i sjeverozapadne Sirije i u nekoliko predgrađa oko glavnog grada.

Izrael i Hezbolah razmjenjuju vatru preko granice između Izraela i Libana otkako je izbio rat u Gazi, što je najveća eskalacija otkako su vodili jednomjesečni sukob 2006. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()