Izlaznost na izborima u Fracuskoj u 12 sati veća za čak sedam posto nego na prethodnim

Krajnja desnica u naletu

30.06.2024. 15:08
  • Podijeli:
izbori u francuskoj, 30 jun 2024 - profimedia-668138e30d5b9.webp Foto: Profimedia

Danas se u Francuskoj održavaju parlamentarni izbori. Izlaznost u nedjelju u 12 sati u prvom krugu parlamentarnih izbora bila je 25,9 posto, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova
Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 2022. u 12 sati bio je 18,43 posto - preko 7 posto manje.

Veća izlaznost sugeriše da birači smatraju da su im ovi izbori važniji nego prošli. Izbori bi mogli staviti francusku vladu u ruke krajnje desnih stranaka po prvi put od nacističke ere.

Tri velika politička bloka se takmiče: krajnje desničarski Nacionalni skup, centristički savez francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i koalicija Novi narodni front koju čine snage lijevog centra, zelenih i snaga krajnje ljevice.

Prijevremeni izbori u dva kruga trebali bi se završiti 7. jula s tim da će evropska finansijska tržišta, podrška Zapada Ukrajini i francuska nuklearna i vojna snaga biti potencijalno pogođena rezultatima.

Skoro 50 miliona registrovanih birača birat će 577 članova Narodne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta.

Biračka mjesta otvorena su u kontinentalnoj Francuskoj u nedjelju u 8 sati ujutro, a prve biračke projekcije očekuju se do 20 sati. Zvanični rezultati se očekuju kasnije u nedjelju navečer.

Birači na francuskim prekomorskim teritorijama glasali su u subotu.

Predsjednik Macron raspisao je vanredne izbore nakon uspjeha krajnje desničarskog Nacionalnog skupa na izborima za Evropski parlament u junu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()