Istraživanje: Temperature okeana oborile toplotni rekord petu godinu zaredom

Posljedice globalnog zagrijavanja

12.01.2024. 19:28
  • Podijeli:
Pacifik_Tihi okean_Pixabay-1664889735669.webp Foto: Pixabay

Međunarodno istraživanje koje je vodila Kina otkrilo je da su okeani petu godinu zaredom u 2023. dostigli do sada najviše zabilježene temperature, što je zabrinjavajući znak brzine kojom se svijet zagrijava, javlja Anadolu.

U istraživanju koje je sprovela Kineska akademija nauka, istraživači iz Kine, SAD-a, Novog Zelanda, Italije i Francuske mjerili su godišnju temperaturu okeanske vode.

Mjerenja su pokazala da je temperatura vode u okeanu 2023. godine bila 0,23 stepena viša nego 2022. godine. Dakle, ovo je "najviša temperatura" zabilježena peti put zaredom.

Istraživači su izjavili da čak i ako se emisije stakleničkih plinova smanje, temperatura vode okeana će nastaviti da raste tokom ovog vijeka.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Advances in Atmospheric Sciences".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()