Pokrenute privatne grupne posjete Acropolisu, ulaznica 5.000 eura

Te privatne ture rezervirane za grupe do pet osoba, koje su izazvale kontroverzu kada su najavljene, počinju u 7:00 ujutro ili poslije 20:00 sati

03.07.2024. 13:00
  • Podijeli:
atina-atena-grcka-fotounsplash.jpg

Jedan od najposjećenijih antičkih spomenika na svijetu, atinski Acropolis, pokrenuo je privatne ture za 5.000 eura van službenog radnog vremena, navodi se na stranicama kupovine ulaznica za obilazak grčke baštine.

Te privatne ture rezervirane za grupe do pet osoba, koje su izazvale kontroverzu kada su najavljene, počinju u 7:00 ujutro ili poslije 20:00 sati, prenosi AFP.

„Ekskluzivna usluga dostupna je samo za grupe od četiri do pet osoba i može da uključi i vodiča ako to klijenti žele“, navodi se na stranici „Hellenic Heritage“ koja te ture predstavlja pod nazivom „Iskustvo Acropolisa“ (The Acropolis Experience).

Prema pisanju grčkih medija, prva privatna posjeta održana je prošle subote nakon službenog zatvaranja lokacije, koju je obavio ruski par u pratnji svog vodiča.

Privatne posjete će se odvijati utorkom, petkom i subotom, a uvedene su kako bi se izbjegle gužve, navodi se na stranicama.

Čuvari arheoloških lokaliteta protiv privatnih posjeta

Najavljene prošle godine, privatni obilasci Partenona i drugih blaga Acropolisa prvobitno su trebale biti pokrenute 1. aprila, ali ih je Ministarstvo kulture odgodilo na neodređeno vrijeme.

Sindikat čuvara grčkih arheoloških lokaliteta se protivi „načinu na koji se organiziraju privatne posjete koje se odvijaju bez njihovog učešća“.

„Nismo imali informacije o organizaciji ovih posjeta“, naveo je sindikat.

Acropolis je izgrađen u 5. stoljeću prije nove ere, uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a i predstavlja veliku atrakciju za turiste. Prošle godine je zabilježen rekordan broj posjetilaca – njih gotovo četiri miliona, prenosi Beta.

Za javnost je službeno otvoren od 8:00 do 20:00 sati, uobičajena ulaznica košta 20 eura, a u kombinaciji s drugim antičkim lokalitetima 30 eura.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()