Iran pozvao na prekid odnosa sa zemljama koje dozvoljavaju skrnavljenje Kur'ana

Neprihvatljiv čin

01.08.2023. 13:40
  • Podijeli:
Iransko veleposlanstvo u Kijevu_REUTERS-1664015602998.webp Foto: Reuters

Članice Organizacije za islamsku saradnju treba da razmisle o prekidanju veza sa onim zemljama gdje je dozvoljeno da se u više navrata skrnavi Kuran, istakao je ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amirabdollahian.

"Predložio sam da se takvi postupci kriminalizuju na međunarodnom nivou, da se pošalju delegacije Organizacije u te zemlje (Švedsku i Dansku), da se strogo kazne počinioci, smanji nivo diplomatskih odnosa ili da se oni potpuno prekinu, te da se uvedu zabrane u slučaju da se takvi incidenti ponove", napisao je šef iranske diplomatije.

Vijeće ministara vanjskih poslova Organizacije za islamsku saradnju održalo je jučer online sastanak o nedavnom spaljivanju Kur'ana u Švedskoj i Danskoj.

Generalni sekretar Organizacije Hissein Brahim Taha izjavio je da je razočaran zbog toga što Stockholm i Kopenhagen nisu preduzeli mjere da se spriječi dalje skrnavljenje Kur'ana i što su nastavili da odobravaju takve aktivnosti, prenio je TASS.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()