INFOGRAFIKA - Milioni prisiljeni na novo zbijanje stanovništva u Gazi, najgušće naseljenom mjestu na svijetu

Pojas Gaze je skučeni teritorij od 360 kilometara kvadratnih, 41 kilometar dug i širok od šest do 12 kilometara

10.10.2023. 11:17
  • Podijeli:
pojasa_gaza_infografika_anadolija 1-6524f804e6b00.webp Foto: Anadolija

Tel Aviv traži od Palestinaca koji žive u Pojasu Gaze, najgušće naseljenom području u svijetu, da se okupe na četiri određene lokacije, u jeku eskalacije nasilja između Izraela i Palestine, prenosi Anadolija.

Pojas Gaze je skučeni teritorij od 360 kilometara kvadratnih, 41 kilometar dug i širok od šest do 12 kilometara.

Na sjeveru i istoku graniči se s Izraelom, na zapadu mu je Sredozemno more, a na jugu Egipat.

Dok izraelske vlasti zahtijevaju od Palestinaca da evakuišu veći dio regije, vojska traži od građana Gaze da se zbiju na četiri određene lokacije, uprkos već velikoj gustini naseljenosti ovih područja.

U Pojasu Gaze živi dva miliona Palestinaca ili gotovo 6.000 stanovnika po kvadratnom kilometru, što je jedna od najvećih gustoća naseljenosti na svijetu.

Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Qassam, u subotu ujutro pokrenule su sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i povećano nasilje među naseljenicima.

Broj Palestinaca koje su ubili izraelske snage u Gazi povećan je na 704, uključujući 143 djece i 105 žena, saopštilo je rano u utorak Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi. Rečeno je da je broj ranjenih porastao na oko 4.000.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()