Historijski dan za Ameriku: Poznat pobjednik međuizbora za Senat

Nakon što su objavljeni rezultati predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u nedjelju da je "izuzetno zadovoljan" izlaznošću na izborima

13.11.2022. 07:31
  • Podijeli:
biden_anadolija (1)-1668239410730.webp Foto: Anadolija

Historijski trenutak za SAD. Demokrate će sačuvati tijesnu prednost koju imaju u Senatu iduće dvije godine nakon što je u Nevada njihova kandidatkinja Catherine Cortez Masto pobijedila republikanskog suparnika. Demokrate imaju sada 50, a republikanci 49 mjesta u Senatu.

Još nije poznat ishod trke u Georgiji, gdje će 6. decembra biti održan drugi krug izbora. Čak i ako republikanac Herschel Walker pobijedi aktuelnog senatora Raphaela Warnocka, odnos snaga u Senatu će biti 50-50, ali bi demokrate imale prednost pošto u slučajevima glasanja bez pobjednika, kada odluku donosi prosta većina, presudan glas ima potpredsjednica SAD-a Kamala Haris.

Nakon što su objavljeni rezultati predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u nedjelju da je "izuzetno zadovoljan" izlaznošću na izborima, nakon su vodeći američki mediji na osnovu do sada prebrojanih glasova u Nevadi proglasili aktuelnu demokratsku senatorku Catherine Cortez Masto za pobjednicu u toj saveznoj državi, čime je Bajdenova Demokratska stranka zadržala kontrolu nad Senatom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()