Historijski dan: Palestinu će danas priznati tri evropske države, zastava će se zavijoriti u Dublinu

Obećano - isunjeno

28.05.2024. 08:23
  • Podijeli:
palestina zastava shutterstock-6605a7568bacf.webp Foto: Shutterstock

Kao što su prethodne sedmice i najavili, Irska, Norveška i Španija danas će i formalno priznati Palestinu.

Zvaničnici tri evropske zemlje izjavili su kako vjeruju da je njihova inicijativa snažan simbolički utjecaj koji će vjerovatno potaknuti i druge da slijede njihov primjer.
"Priznavanje države Palestine predstavlja pravdu za palestinski narod. To je također najbolja garancija sigurnosti za Izrael i apsolutno je neophodna za postizanje mira u regiji", rekao je na zajedničkoj press konferenciji šef španske diplomatije Jose Manuel Albares.

Potez španije, Irske i Norveške ujedno će značiti da će broj država koje priznaju Palestinu porasti na 145 do 193 članice UN-a.

Norveški i španski ministri također su na konferenciji za medije ukazali na historijsku ulogu Norveške i Španije u unapređenju izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Kako su naglasili, 1991. godine dvije strane su prvi put sjele za isti stol na mirovnoj konferenciji u Madridu, što je bio uvod u sporazum iz Osla 1993. godine.

Kada je riječ o Irskoj, ova država će obilježiti priznanje Palestine podizanjem zastave Palestine ispred parlamenta u Dublinu.

"Šef diplomatije Micheal Martin predstavit će ministrima način na koji vlada namjerava uspostaviti pune diplomatske odnose s Palestinom, uključujući i unapređenje palestinske misije u Irskoj", piše Irish Times.

Također, pojašnjeno je kako će predstavništvo Irske u Ramali na Zapadnoj obali biti unaprijeđeno u ambasadu.

Ambasador države Palestine u Irskoj također će biti imenovan nakon formalnog zahtjeva i odobrenja vlade.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()