Heinekenu nakon podizanja cijena ipak porasla prodaja

Od januara do marta Heinekenov prihod porastao je za 7.2 posto

24.04.2024. 14:33
  • Podijeli:
heineken reuters-64e89996e204f.webp Foto: Reuters

Nizozemski pivar Heineken preliminarno je danas izvijestio o većem prihodu u prvom tromjesečju, uz veći obim prodaje i podignute cijene.

Od januara do marta Heinekenov prihod porastao je za 7.2 posto, na 8.2 milijarde eura. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i jednokratne stavke, neto prihod uvećan je organski za 9.4 posto, na 6.85 milijardi eura.

Nepovoljne promjene valutnih tečajeva smanjile su neto prihod za 294 miliona eura, navodi se u izvještaju.

Podršku rezultatima pružile su pak za 6.0 posto više cijene. Heineken je na početku godine prodao za 4.7 posto više piva nego u istom razdoblju 2022., prema preliminarnim podacima, povećavši obim prodaje na godišnjem nivou prvi put u godinu dana.

U četvrtom tromjesečju prošle godine prodaja mu se bila smanjila za 3.2 posto.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()