Heineken prodao poslovanje u Rusiji za jedan euro

Drugi po veličini svjetski proizvođač piva saopćio je da je za taj sporazum dobio sve potrebne dozvole

25.08.2023. 14:27
  • Podijeli:
heineken reuters-64e89996e204f.webp Foto: Reuters

Nizozemski proizvođač piva Heineken završio je svoj izlazak iz Rusije prodajom tamošnjih operacija ruskoj Arnest grupi za simboličan jedan euro, objavila je kompanija danas.

Drugi po veličini svjetski proizvođač piva saopćio je da je za taj sporazum dobio sve potrebne dozvole i da će vjerovatno ostati iznimno visoki gubici od 300 miliona eura.

Heineken je objavio svoju namjeru izlaska iz Rusije nakon ruske invazije na Ukrajinu u martu 2022. godine, a sada priznaje da je cijeli proces trajao duže od očekivanoga.

Heineken je u Rusiji imao sedam pivovara i 1800 zaposlenika, koji su dobili jamstvo zaposlenja za sljedeće tri godine. Nizozemska pivovara prošle je godine uklonila iz Rusije svoj brend Heineken, a proizvodnja Amstela trebala bi biti ukinuta u roku od šest mjeseci.

Heineken je objavio da je ugovor, bez mogućnosti otkupa poslovanja, uključivao trogodišnju licencu za neke manje regionalne brendove, kojima Heineken neće pružiti potporu niti ostvariti nikakav prihod.

Grupa Arnest posjeduje veliku kompaniju za pakiranje limenki i najveći je ruski proizvođač aerosola, kao i prodaje kozmetike i kućanskih potrepština. Heineken je saopćio da će ta transakcija tek zanemarivo utjecati na cjelogodišnje procjene. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()