Hamas tvrdi da Izrael neće uspjeti u namjerama: Prilikom gradnje tunela uzeli smo u obzir plavljenje

IDF upumpava vodu

15.12.2023. 08:25
  • Podijeli:
tuneli gaza reuters-657bf318f1298.webp Foto: Reuters

Hamas je izgradio svoje tunele kako bi izdržao moguće pokušaje upumpavanja vode u njih, rekao je glasnogovornik palestinske organizacije.

Komentari Osame Hamdana na konferenciji za novinare u Bejrutu u četvrtak bili su odgovor na izvještaje o pokušajima izraelskih snaga da poplave tunele unutar Gaze.

"Tunele su gradili dobro obučeni i školovani inženjeri koji su uzeli u obzir sve moguće napade iz okupacije, uključujući i upumpavanje vode. Tuneli su sastavni dio otpora i uzete su u obzir sve posljedice i očekivani napadi", rekao je Hamdan.

Izrael je rekao Sjedinjenim Američkim Državama da je počeo "pažljivo testirati" plavljenje nekih od Hamasovih tunela morskom vodom "na ograničenoj osnovi" kako bi procijenio može li se operacija proširiti kako bi se degradirala mreža tunela grupe u većem obimu.

Izraelski zvaničnici su uvjeravali svoje američke kolege da to rade samo u tunelima u kojima ne vjeruju da se drže taoci.

Odvojeno, Hamdan se osvrnuo na pitanje mogućih novih pregovora koji imaju za cilj oslobađanje više talaca koji se drže unutar Gaze.

"Neće biti pregovora i povratka zarobljenika do potpunog prekida agresije na Gazu i odgovora na zahtjeve otpora", rekao je Hamdan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()