Godišnjica iskrcavanja na Normandiju. Macron će ugostiti Bidena i Zelenskog

Jedan od najvažnijih datuma u historiji

05.06.2024. 15:57
  • Podijeli:
Emanuel Makron_Džozef Bajden_Macron_Biden_Foto Reuters-6389017b9fea4.webp Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas počinje s obilježavanjem 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja 6. juna 1944. u Normandiji, u sklopu kojega će u Francuskoj okupiti najvažnije zapadne čelnike koji bi trebali iskazati jedinstvo dok traje rat u Ukrajini.

Među njima će biti američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

S obzirom na to da se u nedjelju održavaju evropski izbori, francuski predsjednik ove je godine odlučio produžiti svečano obilježavanje Dana D na tri dana, koje će potrajati od srijede do petka.

Macron će predvoditi prvu komemoraciju u zapadnoj regiji Plumelec, koja će se ondje održati u znak sjećanja na bretonske borce i pripadnike snaga otpora, kao i prve padobrance slobodne Francuske unutar SAS-a, britanskih specijalnih snaga, koji su u noći na 6. juna krenuli u operaciju Overlord.

Američki predsjednik Biden, koji je u Pariz stigao jutros, sutra će se u Normandiji pridružiti obilježavanju 80-te godišnjice Dana D. Ondje će se sastati s britanskim kraljem Karlom III., njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, italijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom i ukrajinskim predsjednikom Zelenskijem, a u subotu će službeno početi Bidenova prva državnička posjeta Francuskoj.

Biden će održati govor u sklopu službenih ceremonija na plažama savezničkog iskrcavanja - Utahu i Omahi. Ondje se, kako je istaknula u priopćenju Bijela kuća iskrcalo "73.000 hrabrih Amerikanaca koji su utrli put oslobođenju Francuske i Evrope".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()