Evropska centralna banka snižava kamatne stope prvi put u posljednjih pet godina

Pomoć privredi

05.06.2024. 18:40
  • Podijeli:
berza, ekonomija, kamate pixabay-654381bde63fe.webp Foto: Pixabay

Očekuje se da će Evropska centralna banka (ECB) prvi put u posljednjih pet godina smanjiti kamatne stope.

Ovim se potezom Eurozoni nastoji dati prijeko potreban privredni poticaj stimuliranjem tržišta nekretnina, ulaganja i potrošačke potrošnje dok se blok bori da izađe iz stagnacije, javlja Belga.

Slab rast produktivnosti, usporavanje ulaganja, industrijalizacija pod vodstvom države u Kini i SAD-u i skok cijena energije i hrane izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu prethodno su izazvali zabrinutost o gospodarskom zdravlju Evrope, javlja FENA.

ECB je podigao svoju ključnu stopu s ispod nule na rekordno visoku nivo od četiri posto između jula 2022. godine i septembra 2023. godine u pokušaju da uguši dvocifrenu inflaciju.

Više kamatne stope uspjele su ublažiti inflaciju poskupivši posuđivanje i kupnju stvari na kredit, čime su smanjile potražnju za dobrima, ali i zaustavile privredni rast.

Potez smanjenja kamatnih stopa, koji će biti službeno objavljen u četvrtak, stoga nastoji revitalizirati evropsku privredu.

Međutim, ne očekuje se da će daljnji koraci uslijediti u skorije vrijeme. Inflacija premašuje očekivanja, rast plaća je u porastu, a nezaposlenost je rekordno niska. Drugim riječima, ECB ulazi u situaciju koja se poboljšava.

Stoga se ne očekuju odmah daljnja smanjenja stopa. Čini se da većina ekonomista predviđa još jednu ili dvije nakon juna. Christine Lagarde, predsjednica ECB-a, u svakom slučaju ne daje nikakve naznake o vjerojatnom putu politike, čime se banci osigurava maksimalna fleksibilnost za buduća smanjenja kamata.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()