EU upozorila Zuckerberga

Mnogo dezinformacija na mrežama nakon bliskoistočnog sukoba

11.10.2023. 21:55
  • Podijeli:
mark_zuckerberg - reuters-1667994804921.webp Foto: Reuters

Evropski komesar za unutrašnje tržište, Thierry Breton, obratio se izvršnom direktoru Mete Marku Zuckerbergu u utorak, rekavši da je došlo do “navale ilegalnog sadržaja i dezinformacija” na Meta platformama nakon bliskoistočnih sukoba, te ga upozorio na moguće kazne.

Zatražio je od Zuckerberga da bude “vrlo oprezan” kako bi osigurao poštivanje pravila, djelovao protiv ilegalnog sadržaja i primijenio proporcionalne i učinkovite mjere ublažavanja.

“Nepotrebno je istaknuti da također očekujem da budete u kontaktu s relevantnim tijelima za provođenje zakona i Europolom, te osigurate da promptno odgovorite na sve zahtjeve”, dodao je u pismu.

Breton je pozvao Zuckerberga da odgovori na njegove zahtjeve u roku od 24 sata, podsjetivši ga da mogu biti izrečene kazne ako ih ne posluša.

On je također upozorio Zuckerberga na nužnost sprječavanja širenja dezinformacija u kontekstu izbora, zahtijevajući od šefa Mete da ga obavijesti o mjerama koje je poduzeo ka sprječavanju djelovanja lažnih naloga ususret izborima u Poljskoj, Nizozemskoj, Litvaniji. Belgiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Austriji, kao i izborima u Europskom parlamentu.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()