EU lideri odlaze na Bliski istok u diplomatsku misiju, predstavit će “mapu puta za Gazu nakon rata”

Kako javlja Guardian, evropski zvaničnici će upozoriti da je nasilje doseljenika na Zapadnoj obali “potpuno neprihvatljivo” i da mora prestati

16.11.2023. 15:10
  • Podijeli:
evropska-europska-komisija-eu-brisel-brussels-fotopa-imagespixsell-1666874509540.webp Foto: Pixsell

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetit će Bliski istok u diplomatskom nastojanju da zaštite civile, otvore nove humanitarne koridore i nastave pripremati regiju za mirovne pregovore.

Kako javlja Guardian, evropski zvaničnici će upozoriti da je nasilje doseljenika na Zapadnoj obali “potpuno neprihvatljivo” i da mora prestati.

Borrell će posjetu započeti danas u izraelskom kibucu napadnutom 7. oktobra nakon čega će uslijediti sastanci na visokoj razini s izraelskim ministrom vanjskih poslova, posebnim koordinatorom UN-a i predstavnicima porodica talaca.

Zatim će odletjeti u Ramallah na sastanak s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom nakon čega će uslijediti sastanci u Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Jordanu koji će uključivati razgovore s liderima tih zemalja zajedno s predstavnicima Iraka i Kuvajta koji će biti u Bahreinu na odvojenim razgovorima.

Von der Leyen, koja je bila u Izraelu u sedmici nakon Hamasovog napada, ovoga se puta neće vratiti u Tel Aviv, već će usmjeriti svoje napore u Egipat i Jordan.

Izvori kažu da EU lideri rade zajedno kako bi prenijeli zajedničku poruku o “viziji izvan smrti i uništenja” kako bi pomogli osigurati mapu puta za Gazu nakon rata.

Izrael nije voljan govoriti o bilo kakvim planovima “Dan poslije”, kao i arapske zemlje, ali EU vjeruje da je važno pokazati Bliskom istoku da uprkos užasima proteklih sedmica, moraju postojati paralelni napori za uspostavu plana nakon sukoba.

Borrell i Von der Leyen su već postavile slične planove prema kojima:

– nema mjesta za Hamas

– nema prisilnog raseljavanja stanovnika Gaze

– nema dugoročne sigurnosne prisutnosti Izraela u Gazi

– jedna Palestinska uprava za Zapadnu obalu i Gazu

– aktivna uloga Evrope

Borrell je u ponedjeljak rekao da je EU “delegirala” odgovornost za mir na Bliskom istoku na SAD i da Evropa mora pojačati svoje vodstvo u mirovnim pregovorima u regiji.

Upućeni kažu da je dio poslijeratne vizije uključivanje EU u izgradnju institucija u Palestini, izgradnju infrastrukture, a ne “samo bacanje novca” na regiju.

Također kažu da je Borrelova inicijativa za “dan mira” s ciljem ponovnog pokretanja mirovnih pregovora “još uvijek živa” sa sastancima koje vode EU, Egipat i Jordan i na kojima sudjeluje 60 drugih izaslanstava na općoj skupštini UN-a 18. rujna.

“Onda se dogodio 7. oktobra. Ali plan nije mrtav. Jednostavno moramo čekati”, rekao je izvor.

EU također tjera sastankom mediteranskih zemalja 27. novembrau Barceloni. Savjetovala se s Jordanom i drugim arapskim zemljama i odlučila nastaviti, priznajući da će biti “teško”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()