Duma usvojila zakon: Putin dobija veća ovlaštenja

Time se ruskom predsjedniku omogućava da preduzima mjere u slučaju neprijateljskih aktivnosti stranih država

06.12.2023. 16:35
  • Podijeli:
vladimir putin Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP via Tanjug-652ce1e493adb.webp Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP via Tanjug

Ruska Duma usvojila je zakon kojim se proširuju ovlaštenja ruskog predsjednika, Vladimira Putina.

Time se ruskom predsjedniku omogućava da preduzima mjere u slučaju neprijateljskih aktivnosti stranih država.

Usvojenim dokumentom se mijenja zakon o mjerama protiv neprijateljskih akcija Sjedinjenih Američkih Država i drugih stranih država, prenosi agencija "RIA Novosti".

Sada se takve mjere mogu primjeniti i na zemlje koje vrše neprijateljske akcije protiv Rusije, kao i na organizacije, zvaničnike i građane ovih zemalja koji su uključeni u takve akcije.

Novi zakon proširuje ovlašćenja predsjednika Ruske Federacije da preduzima adekvatne mjere, uz istovremeno pojašnjenje da će se one sada koristiti i za obezbjeđivanje ekonomskog suvereniteta i ekonomske bezbjednosti zemlje, kao i za obezbjeđenje finansijske stabilnosti.

Predsjedniku je, između ostalog, ovim zakonom dodijeljeno pravo da uvede privremeno upravljanje pokretnom i nepokretnom imovinom koja se nalazi na teritoriji Ruske Federacije, kao i hartijama od vrijednosti, udjelom u ovlašćenom (akcionarskom) kapitalu ruskih pravnih lica i imovinom lica iz neprijateljskih stranih država.

Šef države će takođe moći da pokrene poseban postupak za oduzimanje sredstava, hartija od vrijednosti i druge imovine koja, u okviru odgovarajućih mjera, podliježu kreditiranju posebnih računa, uključujući i zaplijene i preduzimanje drugih mjera.

Ove izmjene stupaju na snagu odmah po zvaničnom objavljivanju zakona i primjenjivaće se retroaktivno od 24. februara 2022. godine, navodi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()