Duma bi već u četvrtak mogla raspravljati o pripajanju dijelova Ukrajine Rusiji

Referendumi o priključenju okupiranih dijelova istočne i južne Ukrajine Rusiji provode se od 23. do 27. rujna.

24.09.2022. 20:02
  • Podijeli:
referendum u Mariupolju_REUTERS-1664040894839.webp Foto: Reuters

Duma, donji dom ruskoga parlamenta, mogla bi već u četvrtak, 29. septembra, raspravljati o priključenju Rusiji dijelova Ukrajine koje je zauzela ruska vojska.

Informacija je to koju je u subotu objavio Reuters, pozivajući se na ruske medije.

O priključenju okupiranih dijelova Ukrajine mora se izjasniti i ruski Ustavni sud

Osim Dume, o priključenju Rusiji Donjecke, Luhanske (Luganske), Zaporoške i Hersonske oblasti, ukrajinskih regija pod ruskom okupacijom, trebat će se izjasniti još i Vijeće Federacije, odnosno gornji dom ruskoga parlamenta, kao i ruski Ustavni sud.

"Ustavni sud Rusije donijet će svoj pravorijek. Čim da pozitivno mišljenje, zaključak će ići u Dumu i Vijeće Federacije", kazao je u petak zamjenik predsjednika Vijeća Federacije i glavni tajnik vladajuće stranke Jedinstvena Rusija Andrej Turčak, a prenio je TASS.

Dodao je kako se oko priključenja zauzetih područja Rusiji Ujedinjeni narodi (UN) ništa ne pitaju.

Nastavljaju se referendumi u dijelovima Ukrajine koje su zauzele ruske snage

U dijelovima istočne i južne Ukrajine koje su zauzele ruske snage u petak su počeli referendumi o priključenju Rusiji. Referendumi su nastavljeni tijekom vikenda i trajat će do 27. septembra.

Dijelove Donbasa, industrijsko-rudarske regije na istoku Ukrajine, koja obuhvaća Donjecku i Luhansku oblast, proruski su separatisti zauzeli još 2014. godine. Na tim su područjima, uz pomoć Moskve, proglasili "narodne republike" Donjeck i Luhansk (Lugansk), koje je Rusija priznala nekoliko dana prije nego što je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu.

U proteklih sedam mjeseci rata, ruska vojska i proruski pobunjenici zauzeli su gotovo cijelu Luhansku i najveći dio Donjecke oblasti, dok manji dio Donjecke oblasti, a time i Donbasa, i dalje kontroliraju ukrajinske snage.

Ruska je vojska zauzela i najveći dio Hersonske oblasti, uključujući i sam grad Herson, te oko 70 posto Zaporoške oblasti, ali ne i sam grad Zaporožje. Ruske vlasti na tim područjima najavile su da će se referendum u dijelu Zaporoške oblasti koji ne nadziru održati nakon što ga "oslobode".

Hersonska i Zaporoška oblast nalaze se na jugu Ukrajine. Te dvije regije predstavlja kopnenu poveznicu Krima, kojeg je Moskva anektirala još 2014. godine, s Rusijom.

Ukrajina i Zapad poručuju da neće priznati teritorijalno proširenje Rusije

U zauzetim područjima Ukrajine već je uveden ruski kao službeni jezik i ruski rubalj kao platežno sredstvo. Stanovnicima koji su ostali na tom području već mjesecima se dijele ruske pasoše.

U Moskvi ističu da će se, nakon što Rusija anektira te krajeve, napad na njih tretirati kao napad na bilo koji drugi dio ruskog teritorija.

Ukrajina i Zapad već su poručili kako neće priznati referendume u okupiranim dijelovima Ukrajine, kao ni njihovo pripajanje Rusiji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()