Dijete zaraženo s pet virusa u isto vrijeme

Dijete se bori protiv Sars-CoV-2, gripe A, RSV-a, enterovirusa i adenovirusa

15.12.2022. 06:40
  • Podijeli:
profimedia-0170127882-bolnica-decak-639334e86e8f8.webp Foto: Profimedia

Dječje bolnice već sedmicama upozoravaju na pojavu RS (respiratorni sincicijski) virusa, a jedno dijete u Austriji boluje čak od pet virusa istodobno.

Prema riječima virologinje Judith Aberle, dječak u Beču se trenutačno bori s pet virusa u isto vrijeme.

"Danas sam prvi put vidjela nalaze malog djeteta s PCR-om potvrđenom 'peterostrukom' infekcijom", napisala je na Twitteru.

Dijete se bori protiv Sars-CoV-2, gripe A, RSV-a, enterovirusa i adenovirusa.

Enterovirusi uzrokuju tipične dječje bolesti kao što su curenje nosa, kašalj, malaksalost i temperatura.

Adenovirusi uzrokuju respiratorne infekcije, napadaju gastrointestinalni trakt ili sluznicu koja ima funkciju održavanja vlažnosti oka i unutrašnjosti kapka.

Virologinja je ranije upozorila kako bi kombinacija korone i gripe, mogla predstavljati veliki teret za zdravstveni sistem.

"RSV će u budućnosti popuniti još više kreveta na odjelima. I to je trenutno slučaj", rekla je Judith Aberle.

Nije neuobičajeno da se RS virusi šire tokom zimskog razdoblja. Međutim, mjere protiv koronavirusa također su osigurale da je od 2020. manje djece oboljelo od RSV-a nego što je inače slučaj.

Nedostatak imuniteta zbog infekcije čini mališane posebno osjetljivima, piše Fenix magazin.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()