Deseti dan nakon razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji, spasioci još pronalaze preživjele

Broj žrtava povećan na 41.000, a bez krova nad glavom ostalo milion i 200 ljudi

15.02.2023. 20:39
  • Podijeli:

Deseti dan nakon razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji, spasioci još pronalaze preživjele. 

Prema posljednjim podacima, broj žrtava povećan je na 41 000, dok je najmanje 100 000 povrijeđenih. 

Bez krova nad glavom, ostalo je više od milion i 200 hiljada ljudi.

Ovo je trenutak kada su spasilačke ekipe ispod ruševina u grada Hataju izvukli majku I dvoje djece, 228 časova nakon razornog zemljotresa.

 Ovakvi prizori, nažalost, biće sve rjeđi kako vrijeme bude prolazilo. 

U susjednoj Siriji spasilačka organizacija "Bijeli šljemovi" već je sapštila da više nema znakova života, najavivši kraj potrage. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da će spasilački timovi biti na terenu dok god bude bilo potrebno, poručivši da Turska neće zaboraviti podršku I pomoć koju su dobili iz prijateljskih zemalja.

"Želio bih još jednom da zahvalim svim prijateljskim i bratskim zemljama koje su danonoćno prikupljale pomoć za naš narod, svojim timovima podržavale naše napore u potrazi i spašavanju i nisu nas zaboravljale u svojim molitvama", kaže Erdogan.

A među prvim zemljama koje su uputile pomoć bila je i Bosna I Hrecegovina. 

Bh. spasilački timovi spasili su 26-oro preživjelih, u Tursku je do sada stiglo 30 tona humanitarne pomoći, veliki broj šatora, a pristiže I novčana pomoć. Do sada neviđena angažovanost koju su građani pokazali u prikupljanju pomoći, dirnula je I turske zvaničnike.

Mevlut Cavusoglu, ministar spoljnih poslova Turske kazao je da, kao što je vidio na vijestima, tu je i  primjer 12-godišnjeg dječaka Benjamina Mehanovića iz Sarajeva koji je prodavao čaj i prikpuljeni novac slao u Tursku. 

"Želim da mu zahvalim, da ga zagrlim i poljubim", kazao je Cavusoglu.

Elmedin Konaković, minister spoljnih poslova BiH  rekao je da je ponosan.

"Sada je prioritet zbrinjavanje onih koji su ostali bez domova u šatore I kontejnere. Hladnoća I temperature ispod nule mnoge su natjerali da smještaj potraže u nekom od okolnih gradova", kaže Konaković.

U Elazigu, gradu koji je I sam pretrpio razoran zemljotres prije tri godine, mještani ih dočekuju otvorenih vrata.

Riza Gercek je kazao da svakome ko želi, treba ili je ostavljen napolju, moja vrata su uvijek otvorena.

"Ne mora da bude rođak, samo treba da bude čovjek. Šta god da imam, pa I ovu jaknu na mojim leđima, radije bih njima dao", kaže Gercek.

Daleko teže je sa druge strane granice, jer u Siriji mnogi nemaju gdje da se sklone. 

Razaranja u Alepu su katastrofalna. Nakon 12 godina rata, ovdje je ponovo pustoš.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()