Dan kad je u Zemlji nastala pukotina od 300 kilometara

Zemlja se pomicala u suprotnim smjerovima

20.02.2023. 18:47
  • Podijeli:
tlo (1)-63f3aacb72fa4.webp Foto: Twitter/ Copernicus

Tlo u Turskoj i sjevernoj Siriji bilo je rastrgano, napuknuto i pomaknuto u različitim smjerovima nakon snažnog potresa magnitude 7.8 i naknadnih potresa 6. februara ove godine. Dvije jasne pukotine sada se protežu stotinama kilometara na mjestima gdje se tlo pomaknulo i do sedam metara u suprotnim smjerovima, piše u svojoj velikoj analizi Reuters.

Podaci o praćenju površine britanskog Centra za promatranje i modeliranje potresa, vulkana i tektonike (COMET) pokazuju koliko se tlo pomaknulo. Rascjep se proteže oko 300 km do obale Sredozemnog mora. Čak i na južnom vrhu većeg rascjepa, oko 150 km od epicentra inicijalnog potresa magnitude 7.8, selo Tepehan u pokrajini Hatay svjedočilo je nevjerovatnim pukotinama koje su prodirale do površine.

Snimka dronom od 10. februara pokazala je pukotine koje su presjekle malinjak u selu. 

"Oko 4:20 ujutro probudila nas je buka. Zbog početne panike nitko nije znao možemo li uspjeti napustiti kuće i možemo li preživjeti. Izgubili smo nadu", rekao je mještanin Mehmet Temizkan. "Bili su to vrlo veliki i snažni potresi koji su se probili sve do površine preko dugog niza rasjednih segmenata", rekao je Eric Fielding, geofizičar u NASA-inom Jet Propulsion Laboratoryju, u izjavi na web stranici NASA-inog Earth Observatoryja.

"Ovo je izazvalo izuzetno snažno podrhtavanje na vrlo velikom području koje je pogodilo mnoge gradove i mjesta prepuna ljudi. Dužina rasjeda i magnituda potresa od 7.8 bile su slične potresu iz 1906. koji je uništio San Francisco", rekao je Fielding.

Zemlja se pomicala u suprotnim smjerovima

Zemljište s obje strane rascjepa kretalo se u suprotnim smjerovima, zaustavivši se na nekim mjestima oko sedam metara dalje od svoje polazne tačke, prema podacima Chrisa Millinera s Kalifornijskog instituta za tehnologiju. Glavni potres ostavio je dugačku pukotinu s pomacima do pet metara. Kraća pukotina nakon naknadnog potresa magnitude 7.5 donijela je veće pomake zemljišta do sedam metara na nekim mjestima, prenio je Index.

Manji gradovi neposredno iznad crte rascjepa pretrpjeli su najjače potrese. Glavna pukotina prošla je ravno kroz mnoga od tih naselja. Susan Hough, seizmologinja iz Geološkog instituta Sjedinjenih Američkih Država, rekla je da u mnogim slučajevima ljudi zbog resursa žive u blizini rasjednih zona.

"Ako živite u podnožju planina, ondje bi moglo biti više vode", rekla je Hough.

Satelitski snimci

Reutersova analiza i procjena pokazuju da su naselja izgrađena u blizini rasjedne zone imala veću populaciju što su bila bliže pukotini. Mnogi smrtni slučajevi i rušenja zgrada dogodili su se, međutim, u većim gradovima udaljenima od zone rascjepa, za što su stručnjaci rekli da je povezano s geografskim okolnostima.

Tursku je večeras ponovo pogodio snažan zemljotres magnitude 6,4!

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()