Da li ste znali da prosječan čovjek dnevno potroši minimalno oko 50 litara vode?

Čuvajmo ovo "bezbojno zlato, dok još imamo vremena

22.03.2023. 22:30
  • Podijeli:

Da li ste znali da prosječan čovjek dnevno potroši minimalno oko 50 litara vode,što  za piće, kupanje, kuvanje , sanitarije i ostalo? Ova činjenica već govori s kakvim bi se sve problemima čovjek suočio, kada bi ostao bez ovog prirodnog blaga.

Na Svjetski dan voda - 22. mart, ustanovljen  prije tri decenije, iz godine u godinu raznim sadržajima nastoji se ukazati na neprocjenjivu vrijednost vodnih resursa i istovremeno podići svijest o sve prisutnijoj globalnoj krizi s vodom.

Ove godine moto je PODZEMNE VODE - ČINITI NEVIDLJIVO VIDLJIVIM. Podzemne vode su nevidljive, ali njihov uticaj je svuda vidljiv. Izvan vidokruga, pod našim nogama, podzemna voda je skriveno blago koje obogaćuje naše živote. Gotovo sva tečna slatka voda na svijetu je podzemna voda. S pogoršanjem klimatskih promjena pogoršavaće se i situacija u vezi sa podzemnim vodama i postajati sve kritičnija. Zato se svi zajedno moramo potruditi, da pravilno upravljmo ovim dragocjenim resursom i da ga sačuvamo.

Na sve ovo upozoravaju i Ujedinjene nacije, u čijem izvještaju se navodi da će do 2025. godine dvije trećine čovječanstva osjetiti ozbiljan nedostatak vode i  da je svijet suočena sa, do sada, najvećom zabilježenom krizom u snabdijevanju vodom. Priroda nije štedjela sa ovim bogatstvom, kojeg je u našem regionu u izobilju, ali koji očigledno nemarno uništavamo. 

Zato se, kao i cijeli svijet, moramo izboriti i sačuvati ovo "bezbojno zlato, dok još imamo vremena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()