Čelnici G20 na summitu na Baliju usvojili deklaraciju, većina osudila rusku invaziju na Ukrajinu

U deklaraciji stoji kako članice G20 imaju različite stavove o Ukrajini i drugim problemima

Autor: UNA HR
16.11.2022. 19:12
  • Podijeli:
G20_REUTERS-1668621500309.webp Foto: Reuters

Čelnici G20, skupine 19 najvećih ekonomija svijeta i Evropske unije, usvojili su u srijedu deklaraciju.

Time je završen dvodnevni summit čelnika G20 na Baliju, kao i predsjedanje Indonezije tom organizacijom.

Deklaracija neizvjesna do samoga kraja

Usvajanje deklaracije do samog je kraja bilo neizvjesno. Naime, glavni kamen spoticanja bila je ruska agresija na Ukrajinu, oko koje članice G20 nemaju iste stavove. Pritom valja voditi računa o tome da je i sama Rusija članica G20.  

Ipak, deklaraciju su čelnici G20 na kraju uspjeli usvojiti. Sama deklaracija dostupna je na internetskim stranicama vlada zemalja i organizacija članica, pa tako i Bijele kuće i Evropske komisije.

Prema tvrdnjama trojice neimenovanih diplomata na koje se pozvao Reuters, deklaraciju su podržale sve članice G20. No, na internetskim stranicama Kremlja u trenutku pisanja ovog teksta deklaracija još nije bila objavljena.

Većina članica G20 oštro osudila rat u Ukrajini

"Većina članica oštro osuđuje rat u Ukrajini", stoji u deklaraciji.  

Ipak, deklaracija je usvojena uz zaključak da o mnogim pitanjima, a posebno o Ukrajini, ne postoji konsenzus među članicama.

U dokumentu se ističe kako su zemlje članice potvrdile svoje stavove koje su iznijele u Ujedinjenim narodima (UN) i drugim međunarodnim institucijama.

Ovdje treba reći kako su o rezolucijama Opće skupštine UN-a o ratu u Ukrajini članice G20 glasalo različito. Neke su, naime, osudile rusku invaziju i aneksiju okupiranih ukrajinskih teritorija, druge su se oštro usprotivile osudi, dok su treće bile suzdržane.

Suzdržavanje od uporabe nuklearnog oružja

Nadalje, u deklaraciji se ocjenjuje da je rat u Ukrajini izazvao patnje stanovništva te zemlje, kao i da je ostavio teške posljedice na svjetsku ekonomiju.

Nuklearne sile u deklaraciji se pozivaju da ne upotrebljavaju nuklearno oružje.

Indija preuzela predsjedanje G20 

Članice G20 su Argentina, Australija, Brazil, Francuska, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Afrika, Južna Koreja, Kanada, Kina, Meksiko, Njemačka, Rusija, Saudijska Arabija, SAD, Turska i Velika Britanija, kao i EU.

Summit je održan u utorak i srijedu, 15. i 16. novembra, na Baliju.

Predsjedanje G20 u proteklih je 12 mjeseci držala Indonezija. U narednom razdoblju skupinom predsjeda Indija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()