Bećirović ima novu inicijativu: Traži da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti i suverenitetu BiH

Italijanski parlamentarci dobro informirani o izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina i da su spremni doprinijeti jačanju saradnje dvije države

03.07.2024. 09:35
  • Podijeli:
denis becirovic screenshot-6644ea4b18543.webp Foto: Screenshot

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzom Fontanom u okviru zvanične posjete Republici Italiji.

Tokom razgovora, predsjedavajući Bećirović i predsjednik Zastupničkog doma Fontana istakli su da su odnosi Bosne i Hercegovine i Italije vrlo dobri i prijateljski.

Konstatirano je da postoji dodatni prostor za dalje unapređenje odnosa u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, povezivanja gradova i regija, u zajedničkom djelovanju kroz međunarodne organizacije i poticanje neposrednih kontakata građana dvije države.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao važnost jačanja odnosa Bosne i Hercegovine s Republikom Italijom, članicom i zemljom osnivačem EU i NATO-a. Također, Italija je članica niza regionalnih inicijativa, poput Jadransko- jonske inicijative, strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), Srednjoevropske inicijative (CEI).

Bećirović je rekao da Republika Italija igra važnu ulogu u promoviranju stabilnosti i prosperiteta u regionu te pruža značajnu podršku državi Bosni i Hercegovini u njenim reformskim procesima, kao i evropskim i evroatlantskim integracijama. Njena predanost regionalnoj saradnji i bilateralnim odnosima doprinosi jačanju mira i sigurnosti, kao i ekonomskom razvoju cijele regije.

Također, predsjedavajući Bećirović je predložio predsjedniku Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije Lorenzo Fontana istakao je da se Italija posebno zalaže za promoviranje evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, pružajući tehničku i savjetodavnu pomoć u procesu reformi.

On je rekao da su italijanski parlamentarci dobro informirani o izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina i da su spremni doprinijeti jačanju saradnje dvije države.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je izrazio zadovoljstvo što je ovo drugi put da u Rimu razgovara s predsjednikom Predstavničkog doma Parlamenta Italije, jer je prije jedanaest godina imao razgovor s predsjednicom Laurom Boldrini kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Tom prilikom je naglasio značaj uloge parlamentarne diplomatije u jačanju veza dvije države.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()