Povećan broj pasa lutalica predstavlja opasnost za građane

Djeca i starije osobe su posebno ranjive skupine, jer su manje sposobne da se zaštite u slučaju napada

05.07.2024. 17:20
  • Podijeli:
pas, psi lutalice - shutterstock-656dca633f7d7.webp Foto: Shutterstock

Problem sa psima lutalicama u Bosni i Hercegovini postaje sve ozbiljniji, kako se broj ovih životinja na ulicama povećava. Psi lutalice predstavljaju značajnu opasnost za građane, posebno u urbanim sredinama gdje su najprisutniji.

Jedan od glavnih problema sa psima lutalicama je njihova nepredvidivost. Psi koji žive na ulici često su uplašeni, gladni i bolesni, što može dovesti do agresivnog ponašanja. Građani se suočavaju s rizikom od ugriza, što može imati ozbiljne zdravstvene posljedice, uključujući infekcije i bolesti poput bjesnila.

Djeca i starije osobe su posebno ranjive skupine, jer su manje sposobne da se zaštite u slučaju napada.

Pored sigurnosnih rizika, psi lutalice predstavljaju i problem sa higijenom. Ove životinje često pretražuju kontejnere za smeće u potrazi za hranom, rasipajući otpad po ulicama i stvarajući nered. Ovo ne samo da narušava izgled grada, već i povećava rizik od širenja zaraznih bolesti.

Nedostatak adekvatnih skloništa i programa za sterilizaciju dodatno pogoršava problem. Mnogi psi lutalice su napušteni od strane svojih vlasnika, dok se drugi rađaju na ulici jer nema dovoljno resursa za kontrolu njihove populacije.

Bez efikasnih mjera za hvatanje, sterilizaciju i zbrinjavanje ovih životinja, problem se nastavlja pogoršavati.

Lokalne vlasti i organizacije za zaštitu životinja moraju preduzeti hitne korake kako bi se riješio problem pasa lutalica. Ovo uključuje izgradnju i održavanje skloništa, implementaciju programa sterilizacije i edukaciju građana o odgovornom vlasništvu nad kućnim ljubimcima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()