Brdo-Brioni: Upitno usvajanje deklaracije zbog pojma “legitimno predstavljanje”

Džaferović i Komšić protiv prijedloga da se u deklaraciji nalazi zvanični stav HDZ-a o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u BiH

12.09.2022. 13:01
  • Podijeli:
predsjednistvo_anadolija 2.jpg Foto: Anadolija

Usvajanje deklaracije na sastanku lidera Brdo-Brijuni procesa na Brdu kod Kranja u Sloveniji koji se održava danas je pod velikim znakom pitanje jer će neki učesnici insistirati na uvrštavanju pojma legitimnog predstavljanja u tekstu deklaracije.

Protiv ove ideje su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić koji ne žele da se u deklaraciji nalazi zvanični stav HDZ-a o. legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda u BiH.

"Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima", trebalo je stajati u konačnom dokumentu, piše Hina.

Na sastanku u Sloveniji su prisutni, pored tri člana Predsjedništva BiH, i predsjednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Zoran Milanović, Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, Kosova Vjosa Osmani, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i Albanije Bajram Begaj.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()