Borelj saopštio: Ukrajini paket pomoći od pet milijardi evra u 2024. godini

On je naglasio da EU ostaje ujedinjena kada je riječ pružanju podrške Kijevu

02.10.2023. 16:56
  • Podijeli:
borelj zelenski reuters-651a722c004fb.webp Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da je Ukrajini predložio novi bilateralni paket iz evropskog mirovnog fonda u iznosu do pet milijardi evra za narednu godinu.

"Nadam se da ćemo moći da postignemo dogovor prije kraja godine", rekao je Borelj na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

Borelj je dodao da je davanje članstva Ukrajini u evropskom bloku izraz najveće bezbjednosne posvećenosti.

On je naglasio da EU ostaje ujedinjena kada je riječ pružanju podrške Kijevu i da današnji sastanak šefova diplomatija zemalja Unije sa domaćinima u Kijevu "treba shvatiti kao jasnu posvećenost" Ukrajini.

Mediji su ranije prenijeli da su u Kijev doputovala 23 ministra spoljnih poslova zemalja EU, dok su četiri članice poslale zvaničnike nižeg ranga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()