Borelj: EU obučila 16.000 ukrajinskih vojnika

Dostavljeno je i više od 600 miliona evra municije i raketa

21.04.2023. 20:46
  • Podijeli:
žozep borelj  (AP PhotoJean-Francois Badias) via Tanjug-6414604d2a154.webp Foto: AP PhotoJean-Francois Badias via Tanjug

Evropska unija već je obučila 16.000 ukrajinskih vojnika i poslala je razne vrste municije, uključujući rakete, u vrijednosti od 600 miliona evra, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

"Na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, dobio sam nove podatke o vojnoj podršci EU. Više od 16.000 ukrajinskih vojnika već je obučeno. Više od 600 miliona evra municije i raketa već je dostavljeno", naglasio je Borelj, koji je prisustvovao sastanku Kontakt grupe u bazi Ramštajn u NJemačkoj.

Nešto ranije evropski mediji javili su o nesuglasicama između Poljske i Francuske na koji način usmjeriti dvije milijarde evra izdvojene iz Fonda za evropski mir u martu za kupovinu dodatne municije za Ukrjainu.

Francuska insistira da bi ugovori o nabavci trebali da budu raspoređeni, uglavnom među evropskim vojnim proizvođačima, dok Poljska traži da bude otvoreno za sve države, uključujući Ameriku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()