Blinken u Ramallahu, sastao se s palestinskim predsjednikom Abbasom

Blinken je na regionalnoj turneji kako bi zaustavio eskalaciju sukoba u Gazi na širu regiju

10.01.2024. 14:55
  • Podijeli:
Blinken_Abbas_foto_AA-659e9272275ce.webp Foto: AA

Američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu je stigao u Ramallah na Zapadnoj obali kako bi se sastao sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Blinken je na regionalnoj turneji kako bi zaustavio eskalaciju sukoba u Gazi na širu regiju.

U utorak se sastao s izraelskim zvaničnicima u Tel Avivu. Tom prilikom je kazao da je apsolutni imperativ da se učini više na zaštiti civila i osigura da humanitarna pomoć dođe u ruke onih kojima je potrebna, kao i oslobađanje taoca.

Očekuje se da će nakon sastanka Abbas krenuti u jordanski grad Aqabu kako bi učestvovao na samitu zajedno sa jordanskim kraljem Abdulahom II i egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

Planirani su razgovori o situaciji u Gazi gdje je usljed izraelskih napada ubijeno više od 23.000 Palestinaca.

Washington se do sada suzdržavao od pozivanja na prekid vatre u Pojasu Gaze i pružao je Tel Avivu vojnu, obavještajnu i diplomatsku podršku.

Blinken je na svojoj četvrtoj turneji po Bliskom istoku u tri mjeseca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()