Blinken najavio sankcije Gruziji zbog "zakona o stranim agentima": "Preispitat ćemo odnose"

Traže vizna ograničenja

24.05.2024. 09:46
  • Podijeli:
blinken (2)-662f7c32a1861.webp Foto: Evelyn Hockstein/Pool Photo via

Sjedinjene Američke Države će uvesti vizna ograničenja i preispitati odnose s Gruzijom zbog kontroverznog "zakona o stranim agentima" o koji je izazvao masovne proteste u toj zemlji.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je jučer da će se vizna ograničenja primjenjivati ​​na pojedince odgovorne za podrivanje demokratije u Gruziji i članove njihovih porodica.

"Podrška SAD gruzijskoj demokratiji je dugogodišnja i temeljna je za naše bilateralne odnose. Svako ko podriva demokratske procese ili institucije u Gruziji, uključujući uoči, tokom i nakon izbora u Gruziji u oktobru 2024. godine, može se smatrati nepodobnim za američke vize u skladu sa ovom politikom i biti onemogućen da putuje u SAD", rekao je Blinken.

Blinken je rekao da će predloženi zakon ugušiti slobodu udruživanja i izražavanja Gruzijaca i "ometati nezavisne medijske organizacije koje rade na pružanju Gruzijcima pristup visokokvalitetnim informacijama".

"Nadamo se da će gruzijski lideri ponovo razmotriti nacrt zakona i preduzeti korake da napreduju prema demokratskim i evroatlantskim težnjama svoje zemlje. Dok budemo razmatrali odnos između naše dvije zemlje, uzećemo u obzir postupke Gruzije u odlučivanju o našoj", naveo je on.

Nacrt zakona koji je prošle sedmice usvojila vladajuća partija Gruzijski san zahtijeva od nevladinih organizacija (NVO) i medija s više od 20 posto finansiranja izvan Gruzije da se registruju kao tijela koja "slijede interese strane sile".

Organizacije koje se ne pridržavaju mjera suočit će se sa visokim kaznama.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()