Axios o jučerašnjem sastanku u Bijelog kući: Izraelski ministar se suočio s oštrim kritikama zbog rata u Gazi

Neimenovani američki zvaničnik je navodno rekao da je Gantz, koji se smatra umjerenijim članom izraelskog ratnog kabineta, naišao na mnogo frustracija koje Bijela kuća trenutno ima zbog izraelske vlade

05.03.2024. 17:46
  • Podijeli:
Bijela kuća_Anadolija-1667405735600.webp Foto: Agencija Anadolija

Tri izraelska i američka zvaničnika izjavili su za Axios da je član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz naišao je na oštre kritike i teška pitanja o strašnoj humanitarnoj krizi u Gazi i izraelskoj ratnoj strategiji tokom sastanka s potpredsjednicom Kamalom Harris i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u Bijeloj kući u ponedjeljak.

Neimenovani američki zvaničnik je navodno rekao da je Gantz, koji se smatra umjerenijim članom izraelskog ratnog kabineta, naišao na mnogo frustracija koje Bijela kuća trenutno ima zbog izraelske vlade.

“Snažne poruke koje je Gantz dobio u četiri oka, a koje su bile praćene snažnijom javnom kritikom (Joe) Bidenove administracije u posljednjih 48 sati, signaliziraju da je Bijela kuća izgubila strpljenje i da pojačava pritisak na izraelsku vladu”, piše Axios.

Kako navodi ovaj medij, Gantzova posjeta Bijeloj kući razbjesnila je izraelskog premijera Netanyahua koji je naredio izraelskoj ambasadi u Washingtonu da ne učestvuje u posjeti i da ne pomaže Gantzu na bilo koji način.

Gantz je politički rival Netanyahua, koji se suočava sa sve većim pritiskom u Izraelu i sve više poziva na prijevremene izbore.

“Prekretnica”

Američki zvaničnici izjavili su za Axios da je napad na Palestince koji su čekali hranu prošle sedmice, a u kojem je ubijeno više od 100 njih, bile “prekretnica” za Bidenovu administraciju.

“Američki zvaničnici su to vidjeli kao događaj koji utjelovljuje sve neuspjehe izraelske politike u Gazi i bili su iznenađeni ravnodušnošću izraelske strane prema onome što se dogodilo”, navodi ovaj medij.

Biden je prošlog petka odlučio započeti slanje američke pomoći u Gazi, te je rekao da Izrael mora omogućiti prolaz veće količine pomoći u enklavu.

“Nema izgovora“, rekao je Biden.

Haris je u nedjelju iskoristila svoj govor na simboličnoj lokaciji Selma u Alabami da naglasi da “ljudi gladuju u Gazi”. Ona je tamošnje stanje nazvala “humanitarnom katastrofom” i ponovila Bidenovu poruke Izraelu. Ujedinjene nacije su upozorile da je “glad gotovo neizbježna” u Gazi ako se ništa ne promijeni.

“Neobičan potez”

Neposredno prije nego što je Gantz stigao u Bijelu kuću u ponedjeljak, Biden je objavio na platformi X: “Nema izgovora. Pomoć koja teče u Gazu nije ni blizu dovoljna – i ne stiže ni blizu dovoljno brzo“.

Otprilike u isto vrijeme, državni sekretar Antony Blinken pozvao je Netanyahuovog saveznika, ministra Rona Dermera, u vezi s tim pitanjem. State Department je ubrzo nakon toga javno objavio svoj poziv Dermeru, što Axios opisuje kao “neobičan potez”.

“Blinken je pritisnuo Dermera da se više mora učiniti kako bi se pomoć dovela u Gazu, kako bi se osiguralo da se isporuka pomoći u Gazi nastavi, i kako bi se osiguralo da jednom kada pomoć stigne u Gazu može biti podijeljena onima kojima je potrebna“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller na brifingu za novinare.

“Nastavit ćemo vršiti pritisak na njih da dopuste više pomoći. Vlada Izraela nam kaže da želi osigurati da pomoć stigne do onih kojima je potrebna. Ali na kraju su važni rezultati, a ne namjera. A trenutno ne stiže dovoljno pomoći i ne distribuira se dovoljno pomoći i to se mora promijeniti“, rekao je Miller.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je za Axios da je izraelski ministar već nakon sastanaka koje je Gantz imao u nedjelju kako bi se pripremio za sastanke s Bijelom kućom i zvaničnicima State Departmenta počeo shvatati da je izraelska vlada “u dubokom problemu” u smislu toga kako SAD shvataju odgovornost Izraela za humanitarnu krizu u Gazi.

“Gantz iznenađen kritikama”

Zvaničnici su za Axios rekli da je Gantz proveo tri sata u Bijeloj kući. Naveli su da su Harris i Sullivan pritiskali Gantza zbog humanitarne situacije i rekli da enklava “treba biti preplavljena” s pomoći i da je odgovornost Izraela da pronađe rješenja koja će to omogućiti.

Izraelski zvaničnik je rekao da je Harris poručila Gantzu da administracija želi da nastavi podržavati Izrael, ali da izraelska vlada treba da uradi svoj dio.

“Potpredsjednica je rekla: pomozite nam da vam pomognemo“, rekao je izraelski zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da Gantz nije bio iznenađen samo oštrim kritikama po pitanju humanitarne krize, već i koliko su udaljeni Izrael i SAD kada je u pitanju moguća operacija u Rafahu.

Harris i Sullivan su navodno upitali Gantza gdje Izrael planira preseliti više od milion palestinskih civila koji se nalaze u Rafahu, te su izrazili duboku sumnju u to da je to uopće moguće, rekli su izraelski i američki zvaničnici.

Gantz je pokušao uvjeriti Harris i Sullivana da Izrael neće ući u Rafah bez evakuacije civilnog stanovništva i naglasio je da Izrael ima načina da to učini, ali je također shvatio da Bijela kuća ne vjeruje prethodnim uvjeravanjima dobijenim od Netanyahua o ovom pitanju, rekao je visoki izraelski zvaničnik.

Još jedna pesimistična poruka koju je Gantz dobio u Bijeloj kući bila je da su male šanse za postizanje velikog sporazuma sa Saudijskom Arabijom koji uključuje normalizaciju odnosa s Izraelom sve dok se rat nastavlja i dok izraelska vlada ne želi zacrtati put za uspostavljanje palestinske države.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je da je Gantzov zaključak da je njegova posjeta Washingtonu zakasnila dva mjeseca.

“Trenutno postoji velika poteškoća u odnosima sa SAD i moramo pronaći način da ih prevaziđemo“, rekao je zvaničnik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()