Austrijska vlada zatražila objašnjenje od Mađarske

Budimpešta odlučila da iz zatvora prije vremena osobodi osuđene za krijumčarenje ljudi

22.05.2023. 17:11
  • Podijeli:
Budimpešta_Parlament_PIXABAY-1667994052237.webp Foto: Pixabay

Austrijska Vlada zatražila je danas od Mađarske objašnjenja nakon što je pojačala bezbjednost na svojoj granici poslije odluke Budimpešte da iz zatvora prije vremena oslobodi osuđene za krijumčare ljudi.

Austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da odluka Budimpešte da oslobodi više stotina osuđenih "direktno utiče na bezbjednost Austrije".

U saopštenju je zatraženo "hitno i sveobuhvatno pojašnjenje Mađarske" zbog čega je ambasador te zemlje u Austriji pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner pojačao je tokom vikenda bezbjednost na granici, dok je šef diplomatije Austrije Aleksandar Šalenberg o ovom pitanju razgovarao sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

Mađarski zvaničnici su izjavili da je oslobađanjem osuđenih za krijumčarenje ljudi, koji su uglavnom strani državljani, namjeravano oslobađanje prostora u zatvorima i samim tim rasterećenje poreskih obveznika.

Oslobođeni zatvorenici moraju da napuste Mađarsku u roku od 72 časova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()