Australija: Nakon nasukavanja uginuo kit koji je plivao s kupačima

Plivači su snimljeni u subotu kako miluju kita dugog 15 metara dok je još uvijek bio živ, a eksperti su upozoravali na opasnost po ljude i samu životinju

12.12.2023. 07:19
  • Podijeli:
Australija_kitovi_plaza_foto_TW-64c2298f52d51.webp Foto: Twitter/@BNONews

Spermasti kit koji je snimljen kako pliva s kupačima na plaži u Australiji uginuo je nakon što se nasukao na pješčani sprud, javlja BBC.

Akcija pokušaja spašavanja starijeg kita, koji je imao povrede i teške opekotine od sunca, nažalost nije bila uspješna. Cilj je bio njegov povratak u dubinu, no svi pokušaji su bili bezuspješni.

Plivači su snimljeni u subotu kako miluju kita dugog 15 metara dok je još uvijek bio živ, a eksperti su upozoravali na opasnost po ljude i samu životinju.

Leš kita će biti uklonjen kako bi se rizik od ajkula sveo na minimum.

Spermasti kitovi su najveći zubati kitovi na svijetu, hrae se duboko u moru i rijetko se viđaju u blizini obale. Vlasti su bile uznemirene kada su u subotu otkrile da kit pliva opasno blizu plaže Port u Fremantleu.

"Vrlo brzo nam je postalo jasno da nije u dobrom stanju", rekao je Mark Cugley, glasnogovornik ministarstva za biodiverzitet, očuvanje i atrakcije.

Životinja teška 30 tona se vratila u more, no eksperti su upozorili da postoji opasnost od nasukavanja, kao i da je interakcija s njom opasna.

Kit se ponovo pojavio u ponedjeljak nedaleko od Rockinghama, gdje se nažalost nasukao. Vlasti su zatvorile plažu dok su ga pokušavale spasiti. Spasioci su ga ga prskali vodom kako bi smanjili pojavu plikova i opekotina od sunca, no kit je bio preslab da bi se vratio u more. Njegovo stanje se pogoršavalo te je nažalost jutros uginuo.

Cugley je rekao da će ministarstvo napraviti plan za uklanjanje leša korištenjem krana, a potom će uslijediti transport na deponiju.

"Svakako ćemo uraditi obdukciju i analizu kako bismo saznali više o uginuću kita, kao i o ovoj vrsti. Prilično je neuobičajeno pojavljivanje spermastog kita u ovom području Pertha", rekao je on.

Pojedinačna nasukavanja kitova nisu neuobičajena u Australiji, posebno kad su životinje bolesne, a to su stanja koja mogu uzrokovati njihovu dezorijentaciju.

Spermasti kitovi su na listi ugroženih životinja u Australiji. Njihova populacija se polako oporavlja nakon što su lovljeni gotovo do izumiranja u 19. i 20. stoljeću.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()