Djelimični rezultati izbora u Iranu: Tijesna utrka između reformista i tvrdolinijaša

Ako ni jedan od kandidata ne bude imao apsolutnu većinu, drugi krug održat će se 5. jula

29.06.2024. 12:49
  • Podijeli:
izbori u iranu, 1 mart 2024 - profimedia-65e2e2b136916.webp Foto: Profimedia

Reformista Masoud Pezeshkian i tvrdolinijaš Saeed Jalili nalaze se u izjednačenoj utrci na predsjedničkim izborima u Iranu, pokazuju djelimični rezultati u subotu.

Nakon oko 12 miliona prebrojanih glasova, Pezeshkian, bivši ministar zdravstva, dobio je oko 5 miliona glasova.

Jalili, bivši pregovarač u nuklearnim pregovorima sa zapadnim silama, slijedi ga s 4,9 miliona glasova, izvijestila je iranska nacionalna televizija pozivajući se na izborno tijelo.

Predsjednik parlamenta Mohammad Bagher Ghalibaf na trećem je mjestu s oko 1,6 miliona glasova, dok je četvrti kandidat, klerik Mostafa Pourmohammadi, dobio samo oko 95.000 glasova.

Ako ni jedan od kandidata ne bude imao apsolutnu većinu, drugi krug održat će se 5. jula.

Produženo glasanje

Oko 61 milion birača u Iranu u petak je imalo pravo izabrati nasljednika tvrdolinijaša Ebrahima Raisija koji je poginuo u helikopterskoj nesreći u maju.

Biračka mjesta trebala su biti zatvorena u petak u 18 sati, ali su izborne vlasti večernje glasanje produžile do ponoći.

Izbori su održani u vrijeme teške gospodarske krize i napetosti sa Zapadom, a mnogi Iranci, poglavito mladi, izgubili su vjeru u mogućnost većih političkih promjena.

Smrt mlade Kurdkinje Mahse Amini u jesen 2022. izazvala je proteste diljem zemlje, ali oni su ugušeni oštrim kaznama za demonstrante.

Predsjednik je tek broj dva u iranskoj strukturi vlasti budući da vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei djeluje kao šef države i ima zadnju riječ u svim strateškim pitanjima. Također je i vrhovni komandant iranskih oružanih snaga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()