U BiH stiže novi američki ambasador?

Ovaj diplomata je službovao i u Crnoj Gori gdje je obavljao odgovornu funkciju u ambasadi u Podgorici

29.06.2024. 12:29
  • Podijeli:
Daglas Džouns_foto_StateDepartment-667fbbd6e1ebd.webp Foto: State Department

Za novog američkog ambasadora u BiH imenovan je diplomata koji je godinama službovao na Balkanu Daglas DŽouns, kome je Predsjedništvo BiH još prije nekoliko sedmica dalo agreman, piše podgorički portal “Žurnal.me”.

Ovaj diplomata je službovao i u Crnoj Gori gdje je obavljao odgovornu funkciju u ambasadi u Podgorici.

On se trenutno nalazi u svojoj zemlji na pripremama za preuzimanje nove funkcije, što znači da trenutni ambasador u BiH Majkl Marfi broji posljednje ambasadorske dane u Sarajevu, piše “Žurnal“.

Daglas D. DŽouns je preuzeo svoje dužnosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021. On nadgleda evropsku bezbjednost, uključujući NATO, OEBS i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i arktičku bezbjednost.

DŽouns je služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021. Obavljao je još dvije dužnosti kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. NJegova prethodna domaća zaduženja uključuju dužnosti direktora Kancelarije za održavanje mira, sankcije i borbu protiv terorizma u Birou za međunarodne organizacione poslove pri Državnom sekretarijatu, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, kao i člana američke delegacije u UN u NJujorku.

Služio je i kao stariji civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u DŽalalabadu u Avganistanu i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu.

DŽouns ima diplome osnovnih studija sa Bovdoin koledža i magistraturu iz međunarodnih odnosa sa univerziteta Prinston.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()