Apsurdan oglas u Njemačkoj izazvao val kritika

"Ko želi živjeti u ovom stanu, mora napraviti test"

10.01.2023. 18:25
  • Podijeli:
apartment-406901_1920 stan Pixabay-63b81d6b2dd1a.webp Foto: Pixabay

Rastuće stanarine, eksplozija troškova energije i manje novih zgrada za stanovanje sve više pogoršavaju situaciju na berlinskom tržištu nekretnina.

Kako bi iz gomile prijava pronašao prave stanare, jedan je stanodavac sada dao apsurdan oglas.

Zbog "skučenog stambenog tržišta" prednost želi dati porodici koja liječničkim testom može dokazati da su članovi porodice međusobno povezani.

O tome piše berlinski "Tagesspiegel".

Porodice imaju priliku već danas ili sutra dokazati da su zaista porodica i time jasno podržati prijavu, stoji u oglasu.

"U tu svrhu provodi se kratki, poseban video razgovor s ovlaštenim liječnikom, u kojem roditelji trebaju odgovarati na pitanja. Uz to se uspoređuju tri tijela (majka i najstarije dijete) kao dokaz majke/dijeteta", stoji dalje u oglasu, prenosi Fenix-magazin.

Oglas je za 4-sobni stan u Schönebergu. Hladni najam košta 1.200 eura za 96 kvadrata.

Na Twitteru su kritike velike.

"Prije svega, to izravno isključuje prave porodice s jednim ili više posvojene djece (ili porodice s dva oca). Pitam se je li to legalno", piše jedan korisnik.

"Nečuveno" i "uvredljivo", pišu drugi.

Posebno u Berlinu i Münchenu stalno se objavljuju šokantni oglasi za stanove. Sredinom decembra stanodavac je tražio najam s grijanjem od 2.010 eura za svoj stan od 42 kvadratna metra u Berlinu.

Grad München, koji je poznat po visokim stanarinama, pak, želi kazniti jednog stanodavca, objavio je "ZDF" u novembru. Svoj stan iznajmljuje za 8,80 eura po kvadratnom metru. Ipak, prosječna cijena u bavarskom gradu je 20,95 eura. Stoga porezna uprava sada traži isplatu zaostalog poreza od 41.000 eura.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()