Amerikanci izlaze na izbore: Predviđa se pobjeda republikanaca

Biraju se predstavnici za svih 435 mjesta u Predstavničkom domu te 35 mjesta u Senatu Sjedinjenih Američkih Država

08.11.2022. 07:18
  • Podijeli:
amerika_izbori - reuters-1667888278502.webp Foto: Reuters

Amerikanci danas izlaze na kongresne izbore za puni saziv Zastupničkog doma i nešto više od trećine saziva Senata. Prema predviđanjima, pobjedu će odnijeti republikanci.

Popularno zvani 'međuizbori' jer se odvijaju na pola predsjedničkog mandata, tradicionalno su i svojevrsni referendum o aktuelnom predsjedniku i gotovo u pravilu stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući na međuizborima gubi vlast u Kongresu. U postojećem sazivu Zastupničkog doma demokrati imaju tanku većinu (222 naprama 213) i gotovo je sigurno da će je sada izgubiti.

Na Senatskim izborima je, pak, ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući. U Senatu je sto zastupnika kojima mandat traje šest godina pa se svake dvije bira otprilike trećina njegova saziva.

Ondje je trenutno omjer snaga 50-50, ali kako potpredsjednica države Kamala Harris ima presudan glas, većina je zapravo demokratska. Danas će se birati 35 novih senatora, 21 mjesto sada drže republikanci, a 14 demokrati.

Najtješnje utrke su u Georgiji, Pennsylvaniji i Nevadi. Ako republikanci pobijede u dvije države i ne bude li iznenađenja drugdje, preuzet će kontrolu nad Senatom.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()