Američki kongres: Usvojena rezulucija u kojoj se navodi da Izrael nije "rasistička država"

Rezolucija je usvojena s 412 glasova naspram devet

19.07.2023. 14:36
  • Podijeli:
predstavnički_dom_sad_anadolija 1-64b7a3c876067.webp Foto: Anadolija

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je velikom većinom usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da Izrael nije "rasistička država", prenosi Anadoija.

Rezolucija je usvojena s 412 glasova naspram devet. Protiv su bili zastupnici Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Jamaal Bowman, Summer Lee, Cori Bush, Ayanna Pressley, Andre Carson i Delia Ramirez.

Rezolucija, koju je predstavio republikanac iz Texasa August Pfluger, kaže da "Država Izrael nije rasistička ili aparthejdska država" i odbacuje "sve oblike antisemitizma i ksenofobije i da će Sjedinjene Države uvijek biti nepokolebljivi partner i podrška Izraelu".

Glasanje o rezoluciji uslijedilo je nekoliko dana nakon što je demokratska zastupnica Pramila Jayapal, koja se protivi politici izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kritikovala Izrael dok se obraćala propalestinskim demonstrantima u Chicagu u subotu.

"Hej ljudi, mogu li nešto reći? Mogu li da kažem nešto kao neko ko je bio na ulicama i učestvovao u mnogim demonstracijama? Želim da znate da smo se borili da jasno stavimo do znanja da je Izrael rasistička država, da palestinski narod zaslužuje samoopredjeljenje i autonomiju, da nam izmiče san o rješenju o dvije države, čak se i ne čini mogućim", izjavila je Jayapal, čiji su komentari izazvali kritike na društvenim mrežama.

Usvajanje rezolucije je uslijedilo nekoliko sati nakon sastanka američkog predsjednika Joea Bidena s izraelskim kolegom Isaacom Herzogom u Bijeloj kući. Herzog, koji je stigao u Washington u utorak, obratiće se Kongresu u srijedu ujutro.

Govor će bojkotovati progresivne demokrate, uključujući istaknute zastupnice Tlaib, prvu palestinsko američku zastupnicu u Kongresu, Ocasio-Cortez i Omar. Odluka o bojkotovanju obraćanja izraelskog predsjednika dolazi u jeku rastućih razdora među demokratama oko zadržavanja nepokolebljive podrške SAD-a Izraelu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()