Alarm u Briselu: Ove stranke bi mogle vladati Evropom

Stranke krajnje desnice jačaju širom Evrope

12.09.2023. 07:57
  • Podijeli:
eu evropska unija pixabay (2)-639833f2288cb.webp Foto: Pixabay

Pale se zvona za uzbunu u Briselu zbog stranaka koje bi mogle doći na vlast na Starom kontinentu. Nekad marginalne, radikalno desne stranke probile su se među tri najpopularnije stranke u skoro polovini od 27 članica EU, piše "Bloomberg".

Protivljenje imigraciji, abortusu, maskama i vakcinisanju: stranke krajnje desnice jačaju širom Evrope, rastući na valu nezadovoljstva izazvanog pandemijom i drastičnim skokom troškova života. Riječ je o različitim strankama, od onih s neonacističkim korijenima do populista u stilu Donalda Trampa. Zajedničko im je da postaju sve uticajnije.

Evropski političari dugo su mislili da takve stranke nisu opasne, podcijenili su situaciju, kaže Jiri Pehe, direktor Univerziteta Njujork u Pragu. U Briselu zvone zvona za uzbunu.

Slijede dva ključna izborna testa, onaj u Poljskoj 15. oktobra, drugi u Slovačkoj 30. septembra. Nacionalisti su takođe na putu da iduće godine osvoje izbore u Austriji i Belgiji. U Njemačkoj je krajnje desni AfD sada druga najjača stranka.

U Grčkoj je na izborima u junu konzervativna Nova demokratija zadržala vlast uvjerljivom pobjedom, ali su i tri stranke krajnje desnice dobile dovoljno glasova za ulazak u parlament. Krajni desničari Voksa u Španiji nisu dobili ni blizu koliko su očekivali na izborima u julu, ali konzervativna Narodna stranka rekla je da će se udružiti s njima. Italija već ima najdesniju vladu od Drugog svjetskog rata.

Trend nije ograničen na Evropu, navodi agencija: Trampu sa svakom novom optužnicom jača podrška za planove da se vrati u Bijelu kuću, u Argentini je autsajder s krajnje desnice, koji je obećao zatvoriti centralnu banku, osvojio šokantnu pobjedu prošlog mjeseca na glasanju uoči predsjedničkih izbora.

U Poljskoj i Mađarskoj na snazi su Pravo i pravda Jaroslava Kačinskog te Viktora Orbana. Vlasti Poljske i Mađarske prkose Briselu i Berlinu, oba lidera podstiču kulturni rat oko prava žena i LGBTQ zajednice. Pa ipak se i kod njih pojavilo desnije od desnog, s manjim strankama koje jačaju s nezadovoljstvom birača. Prije su u pitanje dovodili karantin i vakcinisanje, sada im smeta pomoć Ukrajini.

"Problem imigracije se pogoršao, a zelena tranzicija uništava liberalnu politiku jer uništava dobrobit i životni standard ljudi", ističe Martin Helme, čelnik Konzervativne narodne stranke Estonije, koja vodi u nekim anketama. Bivši estonski ministar finansija želi zaustaviti dolazak izbjeglica iz Ukrajine i prisiliti one koji su u zemlji da odu. Estoniju želi sačuvati za Estonce. "Politički sistem neće preživjeti ako elita odluči od života svojih ljudi napraviti pakao", kaže on.

U Poljskoj vladajućem PIS-u konkurencija je još desnija Konfederacija slobode i nezavisnosti, četiri godine stara koalicija triju manjih stranaka, koja odbija mogućnost da postane dio koalicione vlade. U Slovačkoj je uoči izbora 30. septembra favorit bivši trostruki premijer Robert Fico, koji je obećao staviti veto na "besmislene" sankcije Rusiji koje štete članicama EU-a.

Krajnje desna stranka Republika je od 1 odsto 2021. narasla na gotovo devet odsto glasova, što joj nosi četvrto mjesto u anketama. Mogla bi završiti u Ficovoj vladajućoj koaliciji, navodi "Bloomberg". Čelnik Republike Milan Uhrik za NATO kaže da je "relikt Hladnog rata, produžena ruka američkih interesa u Slovačkoj". Uhrik je sad član EU parlamenta, a 2017. je odbio osuditi deportaciju Jevreja u nacističke logore smrti, rekavši da mu nisu poznate istorijske okolnosti.

Prijetnja desnice utiče na njemačku vladu, koja mijenja strategiju kako bi se više koncentrisala na privredu, a manje na zelenu tranziciju. AfD u anketama sada već dobija oko 20 odsto podrške, prenosi "Jutarnji list". Idući savezni izbori su u Njemačkoj za dvije godine, ali regionalni izbori u tri njemačke savezne države s područja bivšeg DDR-a sljedeće godine mogli bi donijeti pobjedu AfD-u.

Prije izbora za Evropski parlament sljedećeg ljeta, ključni putokazi za kretanje raspoloženja Evropljana biće rezultati izbora u Slovačkoj, Poljskoj i Nizozemskoj, kaže analitičar Hugo Brenan. Uprkos rastu krajnje desnice, on vjeruje da će politički centar ostati dominantna sila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()