Abbas bijesan na Ameriku zbog veta: Odgovorni su za krvoproliće djece u Gazi

Osim rata Izraela s Hamasom u Gazi, rekao je da su izraelske snage intenzivirale svoje napade posvuda na okupiranoj Zapadnoj obali tokom protekle godine, dok su doseljenici eskalirali nasilje protiv Palestinaca

09.12.2023. 15:05
  • Podijeli:
Tan2023-05-1505314825_5 mahmud abas AP PhotoAmr Nabil-646329796c541.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u subotu da su Sjedinjene Američke Države odgovorne za krvoproliće djece u Pojasu Gaze nakon što su stavile veto na rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre na palestinskoj teritoriji na posebnom sastanku Vijeće sigurnosti UN-a.

Također, iz Abbasovog kabineta je navedeno kako je američki stav o ratu u Gazi nemoralan.
"Predsjednik je opisao američku poziciju kao agresivnu i nemoralnu, kao flagrantno kršenje svih humanitarnih principa i vrijednosti, i smatra Sjedinjene Američke Države odgovornim za krvoproliće palestinske djece, žena i staraca u Pojasu Gaze", navodi u saopćenju Abbasov kabinet.

Također je pozvao na hitan prekid rata u Gazi i međunarodnu mirovnu konferenciju kako bi se razradilo trajno političko rješenje koje bi dovelo do uspostave palestinske države.

U intervjuu za Reuters u svom uredu u Ramallahu, Abas (87) je kazao da je sukob između Izraela i Palestinaca općenito dostigao alarmantnu fazu koja zahtijeva međunarodnu konferenciju i garancije svjetskih sila.

Osim rata Izraela s Hamasom u Gazi, rekao je da su izraelske snage intenzivirale svoje napade posvuda na okupiranoj Zapadnoj obali tokom protekle godine, dok su doseljenici eskalirali nasilje protiv Palestinaca.

Ponovio je svoju dugogodišnju poziciju u korist pregovora, a ne oružanog otpora kako bi se okončala dugogodišnja okupacija.

"S mirnim otporom. Ja sam za pregovore zasnovane na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim pokroviteljstvom koji bi doveli do rješenja koje će štititi svjetske sile za uspostavu suverene palestinske države u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu", rekao je.

Abas je govorio dok je Izrael pojačao svoje udare na Gazu. Tokom dva mjeseca ratovanja, ubio je više od 17.000 ljudi, ranio 46.000 i prisilio na raseljavanje oko 1,9 miliona ljudi, od kojih se više od polovine sada sklonilo u područjima u centralnoj Gazi ili u blizinu granice s Egiptom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()