Štrajk Lufthanse izazvao haos i na Balkanu: Otkazano 900 letova

Njemački aerodromi ranije ovog mjeseca pogodio je val štrajkova kada je osoblje osiguranja napustilo tražeći veće plaće

20.02.2024. 12:22
  • Podijeli:
lufthanza, otkazani letovi - 7 feb 2024 - AP Photo Michael Probst Tanjug-65c37f9cad0ab.webp Foto: AP Photo/Michael Probst/Tanjug

Lufthansa je bila prisiljena otkazati većinu svojih letova diljem bivše Jugoslavije od večeras do sutra tokom cijelog dana zbog štrajka Lufthansinog osoblja na zemlji.

Oko 900 od 1.000 planiranih letova Lufthanse je otkazano, što je utjecalo na oko 100.000 putnika. Neki letovi Lufthanse ove večeri također su pogođeni jer je njihov povratak zakazan za sutra ujutro tokom industrijske akcije. Lufthansa je za sutra imala planiranih jedanaest letova za tržišta bivše Jugoslavije, uključujući Frankfurt za Beograd, Ljubljanu, Sarajevo, Skoplje i Zagreb, kao i iz Münchena za Beograd, Ljubljanu i Zagreb, javlja Ex-Yu Aviation.

Sindikat koji zastupa zemaljsko osoblje uključen je u tekući spor sa kompanijom, pozivajući na povećanje plaća od 12,5% i jednokratni bonus na inflaciju na nivou cijele grupe za 25.000 zaposlenika Lufthanse. 

Njemački aerodromi ranije ovog mjeseca pogodio je val štrajkova kada je osoblje osiguranja napustilo tražeći veće plaće. Više od 1.000 letova otkazano je 1. februara u jedanaest velikih aerodroma, što je utjecalo na preko 200.000 putnika. U januaru je zemaljsko i sigurnosno osoblje aerodroma štrajkalo u Hamburgu i Berlinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()