Bećirović sa Mattarellom: Neće biti nikakvog razdruživanja, Italija čvrsto sa Bosnom i Hercegovinom

Susret nakon 17 godina

02.07.2024. 17:57
  • Podijeli:
matarella becirovic predsjednistvo bih-668422919e6b0.webp Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Italije Sergiom Mattarellom u okviru zvanične posjete Republici Italiji.

Riječ je o prvoj zvaničnoj posjeti Republici Italiji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nakon sedamnaest godina. Bećirović je primljen uz najviše državne i vojne počasti u palati Kvirinale  u Rimu, službenoj rezidenciji italijanskog predsjednika.

Bećirović je predsjednika Republike Italije upoznao s opasnim antidejtonskim pokušajima organa vlasti bh. entiteta RS kojim direktno ugrožavaju mirovni proces i državu Bosnu i Heregovinu - saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

"On je rekao da neće biti nikakvog 'mirnog razdruživanja', kao ni bilo kakvog razdruživanja u BiH. Država Bosna i Hercegovina nije nastala udruživanjem entiteta, to je država koja ima dugi kontinuitet svog postojanja. Bosnu i Hercegovinu će braniti legalni organi države BiH, zajedno sa saveznicima", navodi se u saopćenju.

Tokom sadržajnog razgovora, Bećirović je zahvalio na kontinuiranoj podršci Republike Italije Bosni i Hercegovini u procesima evropskih i euroatlantskih integracija. On je naglasio da posebno cijeni napore Republike Italije u isticanju važnosti proširenja EU.

Predsjednik Republike Italije Sergio Mattarella je rekao da će Italija i u narednom periodu podsticati evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Mattarella je poručio da je BiH država od velike važnosti za Italiju i Evropu, i da je ta država ključna za mir i stabilnost Jugoistočne Evrope. Također, on je iskazao čvrstu podršku Republike Italije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su konstatirali da su bilateralni odnosi BiH i Italije veoma prijateljski i bez otvorenih pitanja. Naglašeno je da dobri politički i ekonomski odnosi predstavljaju izuzetnu priliku za dalje unapređenje saradnje dvije države.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istaknuo da su dobri ekonomski odnosi BiH i Republike Italije, ali da Bosna i Hercegovina ima veliki interes za dalje jačanje ekonomskih odnosa.

U saopćenju se navodi da je Republika Italija jedan od glavnih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. U 2023. godini izvoz u Italiju iznosio je 1,4 milijarde KM, a uvoz je u istom periodu iznosio 3,8 milijardi KM ukupne vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine i Italije. Postoji dodatni prostor za unapređenje vanjskotrgovinske razmjene dvije države u narednom periodu.

Tokom razgovora, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović izrazio je posebnu zahvalnost predsjedniku Mattarelli za kontinuiranu podršku u procesu usvajanja Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. On je istaknuo da je veoma važno za Bosnu i Hercegovinu da je Italija bila kosponzor Rezolucije.

Bećirović je uputio poziv predsjedniku Republike Italije Sergiou Mattarelli da zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu. Ova posjeta bila bi dodatni korak ka daljnjem jačanju političkih i ekonomskih veza dvije države - naglasio je Bećirović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()