Šta mislite koliko kilometara autoputa ima BiH?

U regionu najviše kilometara autoputa ima Hrvatska, a slijede Srbija i Sjeverna Makedonija

17.12.2022. 11:30
  • Podijeli:
autoput_Bradina_foto_YT-1663913679829.webp Foto: YouTube

Bosna i Hercegovina spada u zemlje koja ima najmanje kilometara autoputa u ovom dijelu Evrope.

Naime, prema nekim podacima u BiH je dosad izgrađeno oko 230 kilometara autoputa, s tim što prema podacima JP Autocesta FBiH u tom entitetu ima 126,5 kilometara, dok je u Republici Srpskoj na zvaničnoj stranici Autoputevi RS, navedeno je da u ovom entitetu trenutni broj kilometara autoputa iznosi približno 106 kilometara

U Bosni i Hercegovini autocesta na Koridoru Vc od sjeverne granice s Republikom Hrvatskom pruža se pravcem: Svilaj – Odžak – Modriča – Doboj – Zenica – Kakanj – Visoko – Sarajevo – Konjic – Jablanica – Mostar – Čapljina – južna granica s Republikom Hrvatskom, u mjestu Bijača.

Najprometnija dionica jeste Sarajevo – Zenica, koja je duga otprilike 70 kilometara. Dio autoceste na Koridoru Vc, nazvan tzv. Zenička obilaznica, sastoji se od tri poddionice, Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica ukupne dužine 11 kilometara.

Kada je riječ o dionicama koje se odnose na Hercegovinu, tačnije Međugorje – Bijača upitanju je 10 kilometara autoceste.

U Repubici Srpskoj postoje dva autoputa, autoput Bosanska Gradiška – Banjaluka koji je dužine 34 kilometra i autoput Banjaluka – Doboj dužine 72 kilometra.

Autoput A1 je autoput u izgradnji u Bosni i Hercegovini, koji je dio panevropskog koridora Vc i evropskog međunarodnog puta E73. Planirana dužina autoputa je 334 km.

Autoput se gradi proširivanjem dijelova magistralnih cesta M5 i M17. Zbog komplicirane konfiguracije terena, gradnja je usporena zbog mnogobrojnih tunela i mostova te slabe finansijske situacije u Bosni i Hercegovini. Izgradnjom autoputa će se povezati Mađarska i istočna Hrvatska sa Jadranskim morem.

Kada je u pitanju region, najviše kilometara autoputa ima Hrvatska sa 1306 kilometara. Na drugom mjestu je Srbija i Sjeverna Makedonija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()